29. september 2006

Der er flere måder at sælge vin på. Én af dem er det såkaldte “direkte import og salg” koncept, som mange danske vinimportører benytter sig. Philipson Wine er nok det mest kendte eksempel men også mange mindre såkaldte “garageimportører” anvender denne distributionsform. Fordelen for forbrugeren skulle være, at mindst ét led i værdikæden skæres væk – nemlig detailledet (vinbutikken) – og dermed forsvinder dette leds avance, som så går til forbrugeren i stedet i form af lavere priser. Som Philipson Wine skrev i en helsidesannonce i Børsen den 28. september 2006:

“Det er tosset at betale detailpris. Når du handler hos os, køber du til engrospris direkte fra importøren og scorer selv detail-avancen på ca. 15-30%. Vi importerer direkte fra slottene og sælger direkte til dig udenom fordyrende grossister/detailforhandlere. Derfor er vores priser væsentligt lavere end hos vinhandlere og supermarkeder.”

Jeg har læst det før og umiddelbart lyder det jo meget logisk og rigtigt. Men denne gang satte jeg mig for at lave en lille uvidenskablig undersøgelse af, om det rent faktisk er billigere. Jeg valgte således 4 vine fra Philipson Wine og 4 vine fra Vinens Verden, der sælger sin vin gennem omkring 50 traditionelle vinhandlere i Danmark – altså med fordyrende mellemled. De udvalgte vine var:

Philipson Wine: Viu Manent Cabernet og Chardonnay (Chile), Catena Alamos Cabernet og Chardonnay (Argentina)
Vinens Verden: Carmen Cabernet og Chardonnay (Chile), Norton Malbec Barrel Select og Lo Tengo (Argentina)

Derefter sammenlignede jeg priserne i Danmark med priserne i Tyskland og England på de pågældende vine. Min tese var, at hvis direkte import er billigere må Philipson Wines priser i Danmark relativ set være lavere end Vinens Verdens vine på de to markeder.

Her er resultaterne
På det tysk marked var alle vinene i gennemsnit 13,46% lavere end i Danmark (det er nok derfor der er grænsehandel!). Og der var stort set ingen variation. Philipsons Wines vine var 13,41% billigere i Tyskland og Vinens Verdens Vine var 13,5% billigere. På det engelske marked var der større forskel. Alle vinene vare dyrere i England – Vinens Verdens vine var 14% dyrere mens Philipson Wine’s vine var 19% dyrere. Altså en lille fordel i Philipson Wines favør.

Sammenlagt er der dog ikke den store forskel. I de 8 vine, der er undersøgt har Philipson Wine nogle priser, der er 2,66% lavere end Vinens Verdens – relativt set. Altså langt fra de proklamerede 15-30%. Og så skal det måske lige nævnes, at Philipson Wines priser er ved køb af 12 fl., mens du kan nøjes med en enkelt flaske hos vinhandleren!

Det ser derfor ikke ud til, at du sparer noget ved direkte import og salg – i hvert fald ikke i ovenstående eksempel. I stedet for en stor distributionskanal (vinhandlere) anvender Philipson Wine blot en del af avancen til markedsføring. Den helsides annonce, jeg så i Børsen forleden, koster vel 40.000-50.000 kr. Køres en sådan hver uge i 3-4 dagblade, så er det jo hurtigt 10 mill. kr. på årsbasis, hvilket svarer til 50 vinhandlere med en husleje på kr. 16.600 pr. måned, for at sætte sammenligningen lidt på spidsen.

Så køb trygt din vin hos vinhandleren eller hos direkte salgsvirksomheder som Philipson Wine. Priserne er begge steder markedsbestemte og ganske fornuftige. Og lad udvalg, smag, service og bekvemmelighed afgøre, hvor du ønsker at handle. For priserne fejler ikke noget hos nogen af dem…

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine