26. maj 2006

Når amerikanerne gør noget, gør de det fuldt ud. Således også når det gælder vinproduktion. Man har ikke de samme snærende bånd, tradition og historie, som i f.eks. Frankrig, hvor en forældet vinlovgivning er ved at slå mange vinproducenter ihjel i flere områder. Så når det største vinfirma i Washington State har en vision om at fremstille vine, der kan måle sig med de bedste i verden, så siger de det uden at rynke på næsen. De mener det, og de tager al nødvendig teknologi og videnskab i brug for at nå målet.

Ste. Michelle Wine Estates er den dominerende vinproducent i Washington State og en af de ældste med rødder tilbage til 1934. Det var dog først i 1967, da man hyrede den legendariske, californiske vinmager André Tchelistcheff, at det for alvor gik løs. I 1976 byggede man et nyt vinslot, som man kaldte Chateau Ste. Michelle, lidt uden for Seattle i byen Woodinville.

Og i dag er Ste. Michelle Wine Estates førende når det gælder moderne vindyrkning. Alt styres ved hjælp af computere og intet overlades til tilfældighederne. Det er måske ikke særligt romantisk – der er langt til en lille vinbonde i Frankrig – men det er uhyre effektivt og slutresultatet (vinene) er imponerende. Fra markerne indsamles løbende information om miljømæssige faktorer som hvor forskellige insekter findes, vækst, jordbundsforhold, vind, temperatur og fugtighed. Man kan således løbende reagere på forhold i marken for at optimere både kvalitet og kvantitet. Og man lærer hvordan de enkelte vinmarker “performer” under forskellige forhold og kan således tilplante de optimale druesorter på de enkelte marker. Ret imponerende.

Ste. Michelle Wine Estates har kontrol over ca. 1/3 af alle vinmarker i Washington, så de er en dominerende skikkelse i området med vingårde (brands) som Chateau Ste. Michelle, Columbia Crest, Domaine Ste. Michelle, Red Diamond, Snoqualmie, 14 Hands, Northstar og Col Solare.

Og især to af deres vine viser, at man er kommet langt. Begge er fremstillet i samarbejde med europæiske vinfolk, der har set mulighederne i Washington. Chateau Ste. Michelle Eroica er en fantastisk riesling lavet i samarbejde med Ernst Loosen fra Tyskland. Den viser både mineralitet, frugt og elegance med en smule restsødme. Jeg gav både årgang 2004 og 2005 91/100 pts. Prisen er kr. 198,00 i Danmark.

Col Solare er et samarbejde mellem Ste. Michelle og Piero Antinori fra Italien. For øjeblikket bygger man en helt ny topmoderne vingård til dette samarbejde. Col Solare er en blanding af druer fra forskellige distrikter i Columbia Valley, bl.a. vinmarker i Canoe Ridge, Cold Creek ogHorse Heaven Hills. Druerne er Cabernet Sauvignon (60%) , Merlot (30%) og Syrah (10%). Jeg smagte årgang 2002 flere gange og det var en af de bedste vine, jeg smagte “overthere” – den scorede skiftevis 94 og 95 pts. Den er koncentreret med blomme, hindbær, lidt tobak og vanille i næsen. Smagen er fyldt med lidt krydderi, chokolade og store bløde tanniner, der munder ud i en lang slutning. Desværre er prisen i Danmark helt oppe på 650,00 kr.

Chateau Ste. Michelle, Columbia Crest, Northstar og Col Solare importeres i Danmark af Vinen Verden men Snoqualmie importeres af Sigurd Müller Vinhandel.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine