6. august 2010

Normalt får jeg kombineret sommerferien med nogle vinbesøg i det område, hvor vi alligevel ferierer. Det er normalt ikke noget problem i Europa, hvor de fleste ferieområder i Frankrig, Italien og Spanien også har vinproduktion. Men i år stod den på en større rundrejse i USA, hvor det ikke var meningen, at vin skulle være en del af programmet. Men det flaskede sig, at vi (mod forventning) sluttede i Napa Valley i et par dage og så fik jeg besøgt et par vingårde.

Jeg må indrømme at jeg ikke kender meget til Californisk vin, så det var lidt tilfældigt, hvad jeg besøgte. Men især et besøg hos Hess Collection, som lå tættest på vores hotel, gav mig en fin oplevelse. Dels er vineriet meget flot, der er en stor udstilling af moderne kunst og så smagte vinene faktisk godt. Især Hess Collection Cabernet Sauvignon Mount Veeder 2006, som jeg varmt kan anbefale. Den var i modsætning til mange andre californiske cab’er ikke så voldsom – den var faktisk lidt kølig i det og meget flot balanceret.

Men hvad har været din bedste vinoplevelse i sommerferien? Del gerne din oplevelse med os – måske vi kan få nogle gode tips. Du er velkommen til at bidrage nedenfor i kommentarfeltet. Alle bidrag der skrives inden den 31. august 2010 deltager samtidigt i lodtrækningen om 1 fl. Aalto Ribera del Duero 2003 (værdi 250 kr.). Så skriv endelig løs!

Vær opmærksom på, at du kan opleve en fejl, når du sender kommentaren afsted, men bare rolig, den kommer frem til mig. Den er dog først synlig, når jeg har godkendt den. 

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

 1. Nu har jeg (desværre) ikke haft sommerferie endnu, men jeg har dog haft en rigtig god vinoplevelse i løbet af sommeren. Sidste år flyttede jeg på landet og bor en del dyrere end før, hvilket har haft en negativ indflydelse på mit vinbudget. Jeg havde dog lidt guld med og en sommerlørdag her i år havde jeg en af mine nevøer på besøg. Den menu, jeg lavede den dag, spillede bare. Stegte kammuslinger med bacon, æble og purløg dertil serveret en Hvidvin Pio Cesares “Piodilei”. Hovedretten bestod af lidt vildt (som jeg nu har god adgang til) samt Risotto. Dertil fik vi den Gaja Sperrs 1998 jeg havde investeret i, da jeg havde penge. Desserten var Brændte figner med cognacflødeskum. Dertil fik vi en Kopke Colheita 1957, der hører til én af mine absolutte favoritter blandt portvin. Ingen ferie som sagt, men særdeles dejlig mad og vin oplevelse. Den kan jeg stadig drømme om :o) De bedste hilsner fra den landlige idyl

 2. Hej Jan

  God idé med sommerferie oplevelser. Californien må jeg høre mere om. Vi var i Italien og havde nogle pragtfulde oplevelser.
  Bedste vin og mad oplevelse må være på Restaurant La Rei ( http://www.ilboscaretoresort.it/pagine/eng/boscareto-resort/la-rei-ristorante-langa.lasso ) Her nød vi en perfekt 6 retters menu og drak en flot fuldmoden 1997 Beni di Batasiolo, Boscaretto, Barolo. Smukt udviklet med læder og violer i næsen, bakket op af en forførende blød smag med hindbær, kirsebær og roser i smuk harmoni.

  Som en stærk nummer 2 må vores hotel ved Gardasøen nævnes. Et herligt vinkort hvor man i en hel uge kunne plukke den ene gode italienske vin efter den anden, til meget rimelige priser. Vi drak fra 15 – 40 euro og havde stort set kun gode oplevelser. Pinot Nero fra Ca del Bosco med smuk balance og kølighed den ene aften. Og på en fødselsdagsaften tog vi en flaske Ferrari Perle 2004 som var på en højt niveau. Masser af autolytiske toner sammen med frisk citrus.

 3. At drikke et glas (unavngivet hvidvin) – kl. 7.30! – i strålende solskin- det har jeg sgu aldrig prøvet før!

 4. Egentlig skulle ferien denne gang ikke handle om vin, men derimod til Dresden og en tur i Semper Operaen. Vi ville samtidig se nærmere på det skønne Sachsiske Schweiz, som er et bjergrigt område ved Elben, mellem Dresden og Tjekkiet.

  Og sandelig dyrker man også vin på de kanter. Meissen (den berømte porcellænsby) er det lidt større område og Pillnitz er et lidt mindre område. Her dyrkes der fremragende (og dyre) hvidvine hovedsagelig på druerne Kerner og Müller-Thurgau. Især Kerneren er en spændende aromatisk sag med en fin syreballance.

  På jagt efter lokalvinene i en lokal vinbutik faldt jeg dog over en Gutedel fra Markgreflerland i Baden. Den vin havde jeg ikke smagt i 20 år, siden min ven i Haltingen/Baden fik Altzheimers i en ung alder og jeg mistede forbindelsen til området. En prøvesmagning afgjorde sagen og vi ryddede vinhandleres lager for Gutedel. Dog blev der også plads til lidt lokalvine.

  Er man til cykling, vandring, små maleriske landsbyer klinet op ad bjergvægge ved Elben eller til vingårdsbesøg, så er Sachsiske Schweiz absolut et besøg værd og så ligger det kun 6 timers kørsel fra grænsen.

 5. Min særlige oplevelse var en sød hvidvin på Sardinien, Moscato di Cagliari. Den er lavet på muscatdruen, men i den form, som den har fået på Sardinien igennem århundreders selvstændig dyrkning. Moscato di Cagliari mindede mig om de allerbedste ”vendange tardive” fra Alsace. Men der lidt mere friskhed i smagen – i en fuldendt balance. Og så en anelse honning og valnød i eftersmagen.

  Ekstraordinært – men det var da, indrømmet, også oplevet på stedet. Nu må jeg have noget af den hjem, så oplevelsen kan efterprøves under disse himmelstrøg.

  Sardinien kan varmt anbefales som turistmål. Fantastisk natur, dejlige strande, masser af historie – og masser af god mad og vin! Blot en enkelt bemærkning: øen er stor. Det skal tages med ved en eventuel planlægning.

 6. En gryde muslinger og månedens champagne (40 euro) på gågaden i Reims på Le Grande Café, hvor én af tjenerne ligner én fra Drabsafdelingen, men han er ikke bare filosofisk, men også meget opmærksom.

 7. En absolut anbefalelsesværdi hvidvin: Sancerre, grand cuvee,(prøvet 2007).

  Stor og lang smag. Prøv den!

 8. Mit bedste sommerferie bekendtskab skete en sommeraften badet i dejlig sol og under en skøn middag på Fiskebaren i Kødbyen – her mødte jeg ARWEN, fantastisk skøn oplevelse – absolut verdens bedste hvidvin for mig – og så er den såmænd fra Lilleø i Danmark!!!
  Aftenen blev dog heller ikke dårligere af, at der hjemme i gårdhaven blev spillet backgammon (jeg vandt!), og disket op med en Ornelaia fra 1994 samt en Tignanello fra 2007. Bedre sommeraftens har jeg sjældent oplevet :o)
  Siden har jeg storhandlet Arwen fra Lillø. Tænk at vi kan producere så skøn en vin herhjemme i Dk???!!!

 9. Den bedste vin oplevelse var dobbelt. Jeg så at en forretning, havde Rocco Alata Amarone Valpolicella 2007 på tilbud normal pris 189,00.
  Den første oplevelse, var at der ved en fejl var sat forkert prismærker på 6 flasker, så jeg fik dem for pålydende 34,95 pr flaske.
  Den anden oplevelse var selvfølgelig smagen, har stadig 5 flasker der skal nydes.

 10. Et af sommerens mest interessante vinoplevelser for mit vedkommende fandt sted i en lade et stykke ude på landet…
  Den korte version af historien er, at jeg havde fået en vinsmagning i gave (SmartBox), hvilken jeg valgta at udnytte hos vin-importøren Vin-Laden (www.vin-laden.dk), der ligger i landsbyen Ølby uden for Struer.

  Smagningen blev noget mere interessant end forventet, og bød bl.a. på to udmærkede flasker fra en producent jeg aldrig havde mødt før: Domaine Treloar fra Roussillon. Specielt synes jeg deres 2008 Le ciel Vide var en oplevelse der langt overstiger forventningen, vinens lave pris taget i betragtning (vist < 80 kr.). Læs mere om producenten på http://www.domainetreloar.com.

  Årets vinoplevelse var således en opdagelse af en ny producent, som jeg helt sikkert ikke har købt den sidste kases vin fra.

 11. Min bedste vinoplevelse i sommer, var da jeg blev inviteret til lokal fest hos ejeren på den agriturismo, hvor vi boede. Festen var fejring af ferragosto og der blev budt på ejerens prosecco og rødvin. Sammenholdt med maden var det en stor oplevelse.

 12. min bedste vinoplevelse i sommerferien er helt sikkert at jeg i den ene uge jeg havde sommerferie med kæresten og datteren var på besøg i svigerforældrens sommerhus på en lille dansk ø og hos den meget lille købmand fandt disse to vine på hyldenen Chateau La Chevronne-cotes de bourg-1982 og en Chateau Les Baziliques-Saint Emilion-Grand Cru-1983 og når man som jeg lige er begyndt at interessere sig for vin efter en studietur til Frankrig i påsken, så er det stort at kunne lægge to så gamle vine i kælderen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine