20. september 2006

Når vi taler chilensk vin tænker de fleste af os på gode dagligvine, fremstillet på internationale druer i en international stil og til rimelige priser. Måske tænker vi endda “billig vin” og rynker lidt på næsen. Gammeldags vin “aficionadas” og vinskribenter for den sags skyld har altid rynket på næsen af chilenske vine og har haft svært ved at se, hvilket behov de opfyldte i vinverdenen. Kritikken har været stor mod “frugt-, fad- og alkoholbomberne” fra Chile.Denne kritik er gået hen over hovederne på forbrugerne, der glædeligt har kastet vinene i indkøbskurvene og efterfølgende drukket dem med stor velbehag. Endda så stor velbehag, at chilensk vin i dag er det næststørste vinland i Danmark med en markedsandel på 16% og kun overgået af klassiske Frankrig.

Når det er gået så godt for chilensk vin skyldes det selvfølgelig, at de klimatiske betingelser er helt i top. Der kommer meget lidt eller slet ingen nedbør og derfor kunstvander man, når der er behov for det. Som ejeren af Errazuriz, Eduardo Chadwick, en gang sagde: “Vejret er perfekt i Chile. Vi leger gud og lader det regne, når det er nødvendigt.”

Den store succes på markedet for dagligvin begynder nu så småt at give større ambitioner for mange vinproducenter. Erfaringen gør, at man nu kigger efter “terroir” og områder, der er perfekte for bestemte druetyper og som gør det muligt at skabe vine af meget højere kvalitet (og pris) end vi er vant til fra Chile.

To af disse nye producenter har Laudrup Vin valgt at satse på. Og ved et nyligt besøg blev vinene herfra præsenteret.

Casa Marin
Viña Casa Marín er en lille familieejet vingård i den relativt nye San Antonio appellation, der ligger kun 4 km fra kysten og ca. 1 times kørsel fra hovedstaden Santiago. Det er for øjeblikket den vingård i Chile, der ligger tættest på kysten. Havet medvirker til at køle druerne og klimaet er betydeligt køligere end inde i landet i de store og centrale vinområder. Vingården er helt ny, grundlagt i 2000 af Maria Luz Marín, som selv var til stede for at præsentere sine vine.

Hun har stor erfaring efter at have arbejdet i mange år hos forskellige chilenske vinproducenter. Og i 2000 fik hun lov til – efter mange års ihærdige stræben – at plante vinstokke i San Antonio med vin fra den første årgang i 2003. I dag er der 5 vingårde i området. Hendes projekt er blevet kaldt det “mest vovede og innovative” i Chile. Det går på at lave terroir-vine i den høje ende af prisskalaen fra vinstokke, der p.t. kun er 6 år gamle. Og på druetyper vi normalt ikke forbinder så meget med Chile; Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Riesling og Pinot Noir.

Resultatet er flot og lovende. Det er tydeligt at potentialet synes stort i området. Alle smagte vine havde en god friskhed og et flot naturligt syre-indhold. Men det synes også, at der endnu skal nogle års eksperimenter og udvikling til, for at skabe de store vine, som prisniveauet indikerer. Af de 7 smagte vine syntes jeg bedst om disse:

Cartagena Sauvignon Blanc 2005
Den havde en fin og meget intens duft af stikkelsbær og tropisk frugt. Smagen var dejlig, ret rund og fyldig med moden frugt. En lidt “varm” Sauvignon men absolut dejlig. 88 pts. – kr. 111,50 v/12 fl.

Sauvignon Blanc Cipreses 2005
Lidt lukket i næsen med hyld, lidt tropisk frugt. Smagen er fyldt med frugt, citrus og en ret markant syre, som skærer godt igennem. Den er frisk og meget stålsat i det. Absolut bedst til mad. 89 pts. – kr. 182,00 v/12 fl.

Cartagena Pinot Noir 2004
Intens duft af kirsebær, hindbær, peber. Mellemfyldig vin med dejlig frugt, en flot bærsmag og en snert krydderi. Balancen er fin og den er fløjlsblød at drikke. Dejlig! 88 pts. – kr. 182,00 v/12 fl.

Pinot Noir Lo Abarca Hills 2003
Den første årgang fra vinstokkene, hvilket må siges at være et imponerende resultat. Den er intens i næsen med hindbær, kirsebær, vanille. Den er mellemfyldig med lækker frugt og en dejlig, ret kraftfuld men fløjlsblød, dejlig smag med flot længde. Elegant og ret kompleks vin. Flot sag. 90 pts. – kr. 364,00 v/12 fl.

Altaïr
Altaïr Wines er et joint venture mellem chilenske San Pedro og franske Château Dassault fra St. Emilion i Bordeaux. Alliancen er skabt for at lave “Grand Cru” vine ved hjælp af den franske ekspertise og de bedste vinmarker fra San Pedro. Vingården er beliggende i Cachapoal Valley ved foden af Andesbjergene – bjergene starter bogstaveligt talt ved vingården – se billedet.

Den tætte beliggenhed ved bjergene sikrer kølige temperaturer om aften og natten – perfekte forhold til at dyrke vin af høj klasse. Og høj klasse er hvad man forsøger at lave. Her bliver ikke sparet nogle steder i processen. Vinmarkerne er op til 15 år gamle og de dyrkes med så naturlige virkemidler som muligt – uden de dog kan kaldes økologiske. Druerne høstes manuelt og gærer i store fade af fransk eg. Al “flytning” af vinen foregår ved hjælp af tyngdekraften i det moderne vineri.

Vinmageren på Altaïr er også en kvinde, Ana Maria Cumsille. Og det var hende der præsenterede de to vine, som Altaïr producerer, Sideral og Altaïr. Sideral laves først og fremmest på Cabernet Sauvignon (70-85%) men også Merlot, Syrah, Carmenere og Sangiovese indgår. Sangiovese-stokkene er dog nu revet op, så den vil ikke indgå i fremtidige cuveer.

Sideral er husets billigste vin, hvis man kan kalde en vin til kr. 224,00 billig. Men da Ana Maria ikke vil kalde den for husets 2. vin, så må det jo blive den billige! Den lagrer 15 mdr. på fransk eg.

Altaïr er husets flagskib. Den er (afhængig af årgang) på Cabernet Sauvignon (70-86%), Carmenere, Merlot, Syrah og Cabernet Franc. Også den kommes på franske egefade i op til 18 måneder.

Både Sideral og Altaïr er fremragende vine. Det franske lidt kølige og balancerede udtryk kombineres flot med det terroir, som nu engang er anderledes i Chile og som giver unikke, solmodne vine. Man må sige, at kombinationen lykkes flot.

Sideral 2002
Intens duft af solbær, hindbær, lidt peber, vanille. Den er mellemfyldig med flot frugt og en elegant smag med en vis kompleksitet. Den har bløde tanniner med fin balance i en dejlig frugtig smag. 89 pts. – kr. 224,00 v/12 fl.

Sideral 2003
Intens duft af moden frugt; solbær og hindbær, lidt vanille. Den er mellemfyldig til fyldig med flot, lækker og lidt kølig frugt. Her er perfekt balance og en flot struktur med en meget harmonisk og fantastisk flot smag. 91 pts. – kr. 224,00 v/12 fl.

Altaïr 2002
Intens med solbær, blomme, chokolade. Fyldig vin med flot, rank frugt og en intens og koncentreret smag med gode tanniner og flot balance. Længden er vedvarende og intens og slutter blødt og harmonisk. 91 pts. – kr. 546,00 v/12 fl.

Altaïr 2003
Intens med solbær, blomme, lidt mokka. Dejlig! Fyldig vin med flot frugt og en intens smag, der har flot struktur og gode tanniner med en vis blødhed. Vinen er koncentreret men ikke uden finesse og kompleksitet. Længden er flot lang. En meget stor vin – noget af det bedste fra Chile. 93+ pts. – kr. 546,00 v/12 fl.

Alle vine fås hos Laudrup Vin.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine