Jeg får ofte spørgsmål om, hvilket vinudstyr eller vintilbehør, der er absolut nødvendigt, når man går bare lidt op i vin. Det er altid et lidt svært spørgsmål at svare på, da det afhænger af mange faktorer som pris, smag, design, som er meget personlige. Og så er det ikke altid let at svare på for mig, da VinForum jo også driver en lille online butik med vintilbehør, hvor jeg selvfølgelig er lidt forudindtaget. Men her kommer et bud og så er du advaret med objektiviteten.
Lad os starte med begyndelsen. For at kunne en åbne en flaske vin, er det for de fleste flaskers vedkommende stadigt nødvendigt med en god proptrækker. I min optik findes der to forskellige typer af proptrækkere, der dur. Den ene er en såkaldt “lever-proptrækker” (hæve-proptrækker), som i sin tid blev opfundet og patenteret af Screwpull. I dag findes der mange forskellige mærker og prismæssigt findes de på loppemarkeder og discountforretninger til priser under 100 kr. Med lidt held holder de billige et stykke tid. Vil man have længere holdbarhed skal man ofre, hvad en Screwpull proptrækker koster. Der er dog et problem med disse “lever-proptrækkere” – de er ikke så glade for plastikpropper. Så undlad at anvende den på dem.
Jeg åbner selv en del flasker og jeg må indrømme, at jeg er gået over til en god, gammeldags tjenerproptrækker. Den virker hver gang – også på plastikpropper. Den jeg selv bruger er en håndlavet en af slagsen fra Laguiole. Der findes forskellige mærker fra Laguiole i Danmark. Min egen er Chateau Laguiole, men også Forge de Laguiole og Laguiole en Aubrac er ligeså gode. Det vigtigste er, at det er super kvalitet og de holder!
Når man har åbnet vinen skal den hældes op i de rigtige vinglas og glassets udformning har stor betydning. Glasproducenten Spiegelau har på deres hjemmeside nogle glimrende retningslinier for glassets udformning, som jeg let redigeret gengiver her:
- Glasset skal have en form, således at vinen kan slynges og dermed blive iltet, men samtidig
beholde bouqueten/duften - Der skal være en stor iltningsoverflade, således at vinen udvikler sig korrekt
- Mundranden skal være uden “kant”, så vinen uhindret kan strømme ind i munden
- Der må ikke være nogen form for slibning eller anden dekoration på bægeret, da det vil forstyrre
opfattelsen af vinens identitet - Glasset må ikke være for kraftigt i tykkelsen. Det er vigtigt, at man får vinen og ikke glasset i munden
- Stilken skal have en tilpas længde, som ikke ødelægger balancen i bægeret
- Stilken skal være behagelig at holde på
Et af de vinglas fra Spiegelau, der bedst opfylder ovenstående krav er Authentis-serien, der da også anvendes på en lang række restauranter i Danmark. Det er så absolut også min egen favorit. Når man har valgt serie, skal man også vælge type – altså et hvidvinsglas til hvidvin, bourgogneglas til Bourgogne og så fremdeles. Og betyder det så noget? Ja, det gør det!
Betyder pengepungen ikke noget, ja så er glassene fra Riedel de helt rigtige. Det er i øvrigt Riedel, der ejer Spiegelau, så det bliver i familien 🙂
Med den rigtige proptrækker og det rigtige vinglas er du nået meget langt. I næste blog ser vi på noget af det lidt mindre nødvendige vinudstyr, som dog også er rart at have.
Vedr. Proptrækkere er Screwpull absolut til at anbefale – specielt Lever modellen – jeg har haft min i mere end 20 år. Til mere porøse og ældre vinpropper kan en Tjenerproptrækker varmt anbefales, da Levermodellen nogle gangen kan skubbe vinproppen ned i flasken.
Spiegelau Vinglas er anbefalelsesværdigt, og der er glas til et hvert formål og til enhver pengepung.