19. november 2004

Ville du finde dig i at hver 10. liter mælk var dårlig, fordi den smagte af pap? Eller at 3 øl i hver kasse med 30 stk. bare blev hældt i vasken, fordi kapslen afgav en bismag til øllet? Nej vel!

Men når det er vin, er det noget andet! Her finder vi os i at omkring 10% af alle vine med korkprop er udrikkelige på grund af TCA – det stof, der giver en ubehagelig bismag i vinen. Og vi finder os i det selvom der findes et meget bedre og moderne alternativ, Stelvin skruelåg.

Hvis man skulle starte helt forfra i dag med at designe den rigtige “opbevaringsbeholder” til vin, tror du så man havde valgt en korkprop som lukkemetode? Næpppe. Skruelåget havde været det oplagte valg. Det er effektivt og praktisk og det ødelægger ikke vinen.

Pladderromantikerne vil selvfølgelig hævde, at det at åbne en flaske vin med en korkprop er et ritual i sig selv og at det hører med til det at drikke vin. Men er det argument nok til at måtte hælde indholdet af hver 10. flaske i vasken – det hører måske med til ritualet? Jeg køber ikke dette argument.

Men hvad med holdbarheden af vinene? Og vil de udvikle sig ligeså godt i flasken, som når den er forsynet med kork? Ca. 95% af alle vine bliver drukket inden for det år, hvori de købes. I Sverige er der lavet en undersøgelse, der viser at 75% af vine, der købes i Systembolaget drikkes inden for 24 timer. Så lad os få skruelåg på de omtalte 95% – det er da en god start.

Udviklingen af en vin sker både med og uden ilt. Det er fejlagtigt at tro, at vinen skal “ånde” gennem korkproppen. Hvis en prop er utæt, så forgår vinen. Vinen udvikler sig med den ilt der er i flasken – og det er alt rigeligt. Tværtimod viser forsøg og testsmagninger, at vinene holder sig bedre og længere, hvis flasken er forsynet med skruelåg frem for kork.

Det er således svært at finde argumenter for korkproppen, men nemt at finde argumenter imod. Så jeg vil opfordre dig til, at du begynder at spørge din vinhandler om du kan få de vine, du køber, med skruelåg. Eller gå over til vinmærker, der kun føres med skruelåg, f.eks. new zealandske Villa Maria. Stil krav til din vin – ligesom du gør til mælk, øl og andre varer…

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine