15. august 2014

Cristal Champagne fra champagnehuset Louis Roederer har en lang historie fra en paranoid tsar til ekstravagante rap-stjerner, der dog har det til fælles, at de elsker champagne. Champagnen er oprindelig udviklet til Tsar Alexander II i Rusland men har også – og nogle steder stadigvæk – haft en meget stærk tiltrækning som den foretrukne drik for en række musikere i hip hop og rap miljøet, især i USA men også i andre lande.

cristal-champagneCristal flaskens indpakning er især anderledes end stort set alle andre champagner på markedet med dens gennemsigtige flaske, flade bund og indpakning i cellofan. Men disse karakteristika har en årsag og stammer fra 1876, da champagnen blev lavet første gang.

Tsar Alexander frygtede at blive myrdet – og sikkert med god grund. Så for bedre at kunne nyde sin champagne bad han om at få en gennemsigtig flaske, så han kunne se om der evt. skulle være gift i den. Den flade bund var også et krav, så det var umuligt at skjule noget “dødbringende” inde i den “udhuling”, der ellers er det normale i champagneflasker. Disse to foranstaltninger forsikrede også Tsaren om, at flaskerne var fra hans egen kælder. Selvfølgelig skulle champagnen være det bedste af det bedste, så familien Roederer anvendte kun egne druer fra de bedste marker til Tsarens champagne, der skulle være elegant, koncentreret og fin. Cristal champagnen var født.

I dag er Cristal stadig lavet på druemateriale fra Roederers ældste vinstokke. Stokkene skal være mindst 25-30 år og de ældste er 60 år. Cellofanen er tilføjet senere hen og den er med til at beskytte den gennemsigtige flaske fra lyset.

Louis Roederer Cristal Champagne er ikke nogen billig champagne! Det er en årgangschampagne, så prisen afhænger af årgang, hvor de ældre (og bedre) årgange typisk er dyrere end de yngre. Man skal regne med at give mindst 1.300-1.400 kr. for en flaske og oftest meget mere.

Den høje pris skyldes flere ting, men bl.a. at de gamle vinstokke kun giver et begrænset udbytte og at alle druer kommer fra de bedste marker, hvoraf de fleste er Grand Cru. Endvidere dyrkes de næsten økologisk og får den bedste sortering og behandling i kælderen. Det øger prisen, men markedsføring, prestige og efterspørgsel spiller naturligvis også en stor rolle, ligesom smagen også er i top.

Cristal er udelukkende fremstillet på Pinot Noir (55%) og Chardonnay (45%). Den findes også i en rosé-udgave, hvor indholdet af Pinot er højere. Desuden laves der i særlige årgang en Vinotheque udgave. Der er naturligvis tale om luksuschampagne, der altid scorer meget højt i forskellige ratings. Især den svenske champagneekspert, Richard Juhlin, er meget begejstret for Cristal og udnævner endda Cristal Rosé til at være den bedste rosé-champagne overhovedet.

For de enkelte årgange giver Juhlin mellem 93 0g 99 points, så det bliver ikke meget bedre.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine