27. oktober 2006

Chateauneuf-du-Pape er et af de ældste og mest klassiske af de franske vindistrikter. Det er samtidigt et af de mest “hotte” navne i Danmark for øjeblikket, især blandt de gode og sjældne vine. Det ses tydeligt på bl.a. VinForums VinAuktion, hvor Chateauneuf er blandt det mest solgte.

Sådan har det ikke altid været. Men en række faktorer har de senere år medvirket til, at Chateauneuf-du-Pape for alvor er sat på vinkortet.

For det første har Chateauneuf-du-Pape oplevet en lang række af fremragende årgange inden for de sidste 10 år, hvilket naturligvis har medvirket til en forøgelse af det generelle kvalitetsniveau. Med undtagelse af 2002, 1997 og 1996 har alle årgange siden 1995 været langt over middel med 1998, 2000, 2001, 2005 som aldeles fremragende. Og 2006 ser måske ud til at slå dem alle sammen.

For det andet er Chateauneuf-du-Pape et af Parkers favoritområder. Det store fokus på området og de relativt gode bedømmelser, Parker giver Chateauneuf-du-Pape, virker som en positiv spiral på området producenter. Der eksperimenteres mere og mange flere special cuvéer har set dagens lys de de sidste år. Specialcuvéer, der både scorer bedre hos Parker, men også er dyrere. Om dette så er en god udvikling kan diskuteres.

Eksperimenterne og udviklingen skyldes ikke kun Parker men i lige så høj grad, at en lang række domainer har gennemført generationsskifter de sidste 10 år. Med de unge folk, der typisk er bedre uddannet, er nye og bedre produktionsmetoder langsom men sikkert blevet indført. Der foregår en bedre selektering og sortering af druerne, flere producenter fjerner stilke inden vinificering og hygiejnen er generelt forbedret i kælderen. Endvidere eksperimenterer mange med nye barriques – altså små egefade – i stedet for tanke eller de gamle foudres.

Den sidste faktor er den voksende turisme i området. Turisterne lægger Euro i kassen og giver mulighed for investeringer i både mark og vinificeringsudstyr. Investeringer der nu kommer forbrugerne til gode.

Med denne udvikling i betragtning var det ikke så underligt, at der var fuldt hus til smagning af Chateauneuf-du-Pape på Restaurant Noma i København. Smagningen var arrangeret af Sopexa og vinsyndikatet i Chateauneuf-du-Pape. 18 producenter var klar til at vise årgang 2003, 2004, 2005 med enkelte 2001’ere iblandet.

Smagningen bekræftede kvalitetsløftet. Et gennemgående højt niveau med årgang 2004 som den store vinder. Årgangen virker ekstrem velbalanceret med vine, der for manges vedkommende allerede kan drikkes nu, men hvor de fleste har godt af et par år i kælderen. Imens kan man passende drikke 2003. Den er moden, rund, blød og meget imødekommende. Til gengæld tror jeg ikke den holder så længe.

De store navne deltog ikke i smagningen, til gengæld var der for mig mange spændende nye navne. Hold øje blandt andet øje med Château de Vaudieu, Domaine de la Charbonniere (importeres af A Vinstouw), Château des Fines Roches og det lille domaine Saint Préfert, der har fået ny ejer for et par år siden. Vaudieu og Saint Préfert har i øvrigt samme rådgivende ønolog, Philippe Cambie, der ser ud til at kunne løfte disse to domainer til nye højder…

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine