31. marts 2005

Der afholdes forholdsvis mange smagninger for vinpressen i Danmark. Det er umuligt at komme til dem alle og de tungeste drenge kommer som regel kun til de tungeste smagninger. Derfor var der fuldt hus fredag den 11. marts i The Dining Room på toppen af Hotel Scandinavia. Årsagen til det velbesøgte arrangement var, at Erik Sørensen Grand Vin havde overtalt Domaine Clarence Dillon til, for første gang nogensinde, at sende en repræsentant til Danmark med en række af domænets store vine.Nu lyder Domaine Clarence Dillon måske ikke særlig bekendt, men det er holdingselskabet bag slottene Haut-Brion, La Mission Haut-Brion, La Tour Haut-Brion og Laville Haut-Brion. Alle klassificerede topslotte fra Pessac-Leognan i Bordeaux. Navnet Clarence Dillon stammer fra en amerikanske finansmand, der i 1935 købte slottet. Vinenes høje kvalitet og stil skal dog nok tilskrives Delmas-familien, der igennem 3 generationer har været ledere af slottet. Først Georges Delmas (1923-61), så dennes søn, legenden Jean-Bernard Delmas og fra 2003 Jean-Philippe Delmas.

Men selvom det var interessant at høre Domaine Dillon’s norske PR-dame fortælle om Haut-Brion, så var det vinene, alle så hen til at smage. I alt 12 vine var vi igennem – du kan læse de enkelte smageresultater nedenfor:

Hvidvine:

Haut-Brion Blanc 2002: Ikke så intens duft af lime, citrus, blomster, lidt honning. Mellemfyldig med lækker frugt, god fylde og en tør, blød smag. Lækker. 92/100 pts.

Laville Haut-Brion Blanc 2001: Ikke så intens i næsen med blomster, lime, vanille. Mellemfyldig med let frugt og en lidt feminin smag. Finesserig og flot. 89/100 pts.

Haut-Brion Blanc 2001: Intens duft af citrus, lime, blomster, honning. Mellemfyldig vin med dejlig frugt og en frisk, lidt fed smag. Meget delikat vin – forførende med en let sødme. Flot, flot. 94/100 pts.

Laville Haut-Brion Blanc 1998: Ikke så intens med lime, blomster. Mellemfyldig, rund, blød og meget behagelig. Lang, tør smag. Dejlig og afdæmpet. 92/100 pts.

Rødvine:

Bahans Haut-Brion 2001 (2. vin til Haut-Brion): Intens duft af frugt, peber, læder. Mellemfyldig med god moden frugt, pæne tanniner og lidt frisk syre. Lidt grøn i det – skal gemmes. 88/100 pts.

La Tour Haut-Brion 2001: Intens med solbær, mokka, ristet træ. Mellemfyldig til fyldig med god frugt og en fyldig, blød smag. Meget rig og dyb – helt oversøisk i det. 89/100 pts.

La Mission Haut-Brion 2001: Intens med solbær, tobak, læder – lidt lukket. Fyldig vin med stor frugt, kraftige tanniner og en lang, let sødmefyldt smag. Flot og lækker. 91/100 pts.

Haut-Brion 2001: Intens med moden frugt, peber, ristet træ. Fyldig vin med flot, flot frugt og en lidt streng, tanninrig smag, der dog allerede er tilgængelig. Slutningen er lang og flot. 95/100 pts.

Bahans Haut-Brion 1999: Intens med solbær, lidt mint, læder. Mellemfyldig vin med dejlig frugt, lidt krydret smag og lidt hård tannin. 86/100 pts.

La Tour Haut-Brion 1995: Ikke så intens. Lidt grøn i duften med bær, grøn peber, gran. Moden vin der er på toppen nu. Dejlig slutning. 87/100 pts.

La Mission Haut-Brion 1985: Intens med blomme, mint, tobak. Fyldig med moden frugt og en blød, lækker smag. Meget moden og flot, men ikke overvældende. 92/100 pts.

Haut-Brion 1982: Intens duft af solbær, lidt blomme, tobak, mint. Fyldig og moden vin med en meget flot og silkeblød smag. Moden, smooth og meget, meget lækker. 95/100 pts

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine