24. august 2007

Chateau Canon fra St. Emilion er klassificeret som et af de bedste slotte i området som 1. Grand Cru Classé B. Og det er ligesom Chateau Rauzan-Segla ejet af Chanel-gruppen og styres af John Kolasa.
Vinmarkerne til Chateau Canon ligger vest for selve byen St. Emilion og stammer oprindeligt fra en lille vinmark plantet rundt om kirken St. Martin af Jean Biès i det 18. århundrede. På det tidspunkt hed ejendommen Clos St. Martin og det var også en ægte clos omgivet af en stenmur. Senere skiftede ejendommen navn til Canon og man mener det skete i forbindelse med Biès’ salg af ejendommen til Jacques Kanon i 1760.

Jacques Kanon udbyggede ejendommen og bragte den tæt på det vi kender i dag ved at købe omkringliggende vinmarker og bygge et slot. Kanon solgte dog hurtigt ejendommen videre til Fontémoing familien, som allerede havde en ejendom i Fronsac, som hed Chateau Canon. Så de solgte i stedet vinene som St.-Martin. Dette var tilfældet til 1853, hvor ejendommen igen blev til Chateau Canon.

Derefter skiftede ejendommen ejere en del gange indtil den havnede hos André Fournier i 1919. Fournier familien gjorde meget godt, men slottet led i de sidste år af ejerskabet af arvestridigheder og mangel på god vedligeholdelse i både vinmark og kælder.

Der var derfor nok at tage fat på for John Kolasa, da Chanel-gruppen tog over i 1996. I 2000 købte man det nærliggende Curé-Bon, som nu indgår i Chateau Canon og et omfattende genplantnings- og renoveringsprogram er iværksat.

Vinmarkerne består af 60% Merlot og 40% Cabernet Franc med en gennemsnitlig alder på 25 år. Hovedvinen (Grand Vin) er Chateau Canon, mens andenvinen kaldes Clos de Canon. Der produceres alt i alt ca. 7.500 kasser om året. Kritikken har været hård ved Chateau Canon’s klassifikation som 1. Grand Cru Classé men de senere år synes at bekræfte, at det går den rigtige vej og at Chateau Canon hører hjemme her.

Her ser du mine smagekommentarer til 3 vine fra Chateau Canon:

2005
En flot mellemfyldig til fyldig vin med et ret intenst udtryk og lidt rå endnu (det var kun en fadprøve). Her er dog allerede en ret god balance og der fornemmes en vis mineralitet. Det bliver en stor vin… 92-93/100.

2003
Fin og imødekommende med moderat tannin og en god struktur. 89/100.

2000
Lidt lukket i næsen. Tilgængelig vin med både blødhed og en god struktur. Vil uden tvivl udvikle sig fortsat men er bestemt dejlig at drikke allerede nu. 90/100.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine