• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Champoux Vineyards – 100 pts. vinmarken

31. maj 2006

Vinmarkerne i Washington State er ikke gamle. På nær nogle få er de fleste plantet inden for de sidste 10-15 år. Nogle af de ældste vinstokke i staten findes på ”Block One” hos Champoux Vineyards. Disse 2,8 ha er plantet i 1972 og de er blot en del af Champoux Vineyards’ 70 ha store vingård. Vingården ejes af Paul Champoux, der er af fransk afstamning langt ude og samtidigt forklarer, at hans navn blot skal udtales ”shampoo”.

Nu er Champoux Vineyards nok ikke den vinmark, der vækker den store genklang internationalt set. Den er beliggende i Horse Heaven Hills, der er en af Washington’s AVA’er. AVA står for American Viticultural Area og er amerikanernes svar på appellation systemet. Men Paul Champoux dyrker nogle af de bedste druer i hele Washington – ikke mindst hans cabernet sauvignon er meget efterspurgt. Paul Champoux dyrker nemlig kun druerne – vinen lader han andre om at fremstille. ”Jeg er ”farmer” og mit speciale er at dyrke (vin)druer – altså jeg beskæftiger mig med viticulture”, forklarer Paul Champoux mig. ”Ønologi er at lave vin fra disse druer – det har jeg ikke forstand på, så det lader jeg andre om”.

Sådan fungerer en stor del af vinproduktionen i Washington. Nogle dyrker druerne og andre koncentrerer sig om at lave vinen. Målt efter resultaterne en udmærket arbejdsfordeling. Specielt for Champoux. For en af hans kunder og partner i Champoux Vineyards, Quilceda Creek, har netop fået 2 gange 100-points fra Robert Parkers Wine Advocate for deres Cabernet Sauvignon i årgang 2002 og 2003. De første vine fra Washington State, der opnår dette magiske tal. Lidt hemmelighedsfuldt og ikke uden stolthed hvisker Champoux, at lidt over 80% af druerne til disse perfekte vine kommer fra Champoux Vineyard, mens resten er købt andre steder.

I øvrigt skulle både Quilceda Creek 2004 og 2005 være endnu bedre – hvis man skal tro Paul Champoux altså…

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine