12. december 2008

Så tager vi endnu en omgang tematest, nemlig med festvinen over dem alle, Champagne. I næste uge er der lidt flere champagner og en række andre mousserende vine.

Champagne-distriktet var området, der først begyndte at fremstille vin med en bevidst andengæring. Deraf kaldes metoden ofte Champagne-metoden, selv om den i dag skal kaldes Methode Traditionelle af ophavsmæssige grunde.

Man fremstiller champagnen ved at tilsætte gær og sukker til den allerede færdige, stille vin og så sætter man proppen på. Den ny gæring skaber kulsyre, der ikke kan slippe ud og dermed opstår boblerne.

Druerne til Champagne er dels de røde Pinot Noir og Pinot Meunier og så den hvide Chardonnay. At champagne så alligevel er en hvid vin skyldes, at al farve sidder i drueskindet og presser man druerne er det kun den hvide saft, der anvendes.

Champagne er næsten altid en blandet vin fra flere årgange undtagen når vi taler Vintage-champagne, der som navnet antyder, er fra én årgang. Med den blandede vin forsøger de enkelte champagnehuse at ramme en bestemt og ensartet stil hvert år. Husene har store lagre af tidligere årgange, som kaldes reservevin, og den tilsættes den nye årgang for at ramme stilen. Der tilsættes ca. 10% reservevin.

Når blandingen er foretaget tappes vinen på flaske og andengæringen igangsættes og dernæst skal vinen lagre mindst 18 måneder på gærresterne, der kaldes bærmen. Er det vintage skal den lagre 3 år. Det er denne lagring på bærmen, der kan give de brød- eller champignon-aromaer, som Champagne ofte indeholder. Under flaskelagringen ligger flaskerne med flaskehalsen pegende nedad, så bundfaldet kan samles. Hver dag drejes flaskerne for at samle bundfaldet – det kaldes remuage.

Når lagringen er overstået fjerner man bundfaldet ved at fryse flaskehalsen – det kaldes degorgement. I stedet tilsættes en sukkerblanding – kaldet dosage. Tilsættes der ikke sukker kaldes champagnen ultra brut eller zero dosage.

Champagne og mad

Der er en del syre i champagne – det er bl.a. derfor sukkerblandingen (dosage) ikke smages i tørre champagner – og denne syre er særdeles velegnet til mange forskellige madretter. Syren og boblerne er således gode “mundrensere” og kan klare mange ting. Den klassiske er skaldyr, som champagne er uovertruffen til. Og så går den faktisk til alle typer af fisk, incl. Sushi. Køb en bakke sushi – åbn en flaske champagne og middagen er reddet! Også til mange oste går champagne fint, bare de ikke bliver for modne og lagrede.

Og så en sidste ting. Køb nogle ekstra flasker champagne og drik så mindst én flaske om måneden hele året. Det smager godt, er festligt, giver godt humør og ikke så mange tømmermænd!

Champagne er steget voldsomt i pris de sidste år, men selv om finanskrisen ikke er af det bedste, så ser den ud til at smitte af på champagne-priserne, der er på vej ned igen. Den eneste champagne med 5 stjerner i denne uge var således indsendt til smagning for nogle uger siden med et prisskilt på 385,00 kr. Nu koster den 299,95! Det er i øvrigt også den bedste af de testede champagner. Der er tale om James Bond’s foretruken mærke, Bollinger.

Bollinger Special Cuvée er en mellemfyldig vin med god mousse og en ret kraftig smag, der dog er fint balanceret. Her er en god pinot-struktur og en mere koncentreret smag end de øvrige i testen – den er mere vinøs i det. Imponerende af en standardcuvee. Den scorer hele 93/100 pts. og prisen er som skrevet kr. 299,95 v/12 fl. hos Philipson Wine.

Navn Region Årgang Score Pris
Champagne
– Montaudon
Frankrig
Champagne
N/A 89 199,95
(159,95 -uge 1 09)
Champagne
Brut Reserve – Mailly
Frankrig
Champagne
N/A 91 263,00
v/12
Champagne
Brut – Louis Barthelemy
Frankrig
Champagne
N/A 89 264,00
Champagne
Brut Tradition – Michel Arnould
Frankrig
Champagne
N/A 90 205,00
v/12
Champagne
Blanc de Noirs – Mailly
Frankrig
Champagne
N/A 89 299,00
v/12
Champagne
Brut Tradition – Egly-Ouriet
Frankrig
Champagne
N/A 91 479,00
Champagne
Brut Classic – Deutz
Frankrig
Champagne
N/A 91 289,95
Fleur
de Champagne Brut – Duval-Leroy
Frankrig
Champagne
N/A 92 315,00
Champagne
Special Cuvee – Bollinger
Frankrig
Champagne
N/A 93 299,95
v/12
Champagne
Cuvee 732 – Jacquesson
Frankrig
Champagne
N/A 91 299,95

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine