9. oktober 2008

Navnet Catena falder ligefor, når talen kommer på argentinsk vin. I Danmark har Catena en fremtrædende rolle, når det gælder kvalitetsvin fra Argentina og det samme gør sig gældende i hjemlandet Argentina. Og når vi taler argentinsk vin, er Malbec ikke til at komme uden om. Her spiller Catena en måske endnu større rolle. Mange af Catenas bedste Malbec-vine er højt bedømt internationalt og det viser, at Malbec kan være med blandt verdens allerbedste vine.

Det stod ellers ikke skrevet i kortene at Malbec skulle blive Catenas bedste træk. Nicolas Catena var skeptisk om Malbec kunne lave verdensklassevin og især om vinen ville være i stand til at lagre. Derimod var faderen, Domingo Catena, overbevist om, at Malbec kunne prodcuere vin, der kunne konkurrere med de bedste vine fra Bordeaux. Da faderen døde i 1989 besluttede Nicolas at efterprøve, om faderen alligevel havde ret i sin påstand.

Ved en smagning for nylig blev en række af Catenas bedste Malbec-vine præsenteret af Catenas “Wine Education Director”, Jeff Mausbach. Formlen til at lave god Malbec er i følge Mausbach forholdsvis enkel. Malbec kræver stor modenhed, noget som er svært at opnå mange steder i Frankrig, hvor den også dyrkes (se evt. vores artikel om Malbec). Den perfekte modenhed kan opnås ved mange solskinstimer og forholdsvis lave temperaturer. Og her er Mendoza i Argentina helt perfekt. Mendoza er i princippet en ørken, beliggende på østsiden af Andesbjergene. Bjergene giver dels læ og dermed et tørt klima men giver også mulighed for at dyrke vin i højden, hvor sollyset er kraftigt og temperaturerne lave. Her stortrives Malbec!

Ulempen er naturligvis, at dyrkningsforholdene er besværlige og at vinmarkerne er relativt små – ca. 3-5 ha. Men bedømt på smagningen er resultatet til gengæld fremragende og uden vi kommer op i burgundiske eller bordeaux’ske priser.

Catena har plantet 4 marker i “højden” med Malbec. Vi startede med at smage 5 vine fra forskellige “lots” på de fire vinmarker og rækkefølgen indebar at vi bevægede os opad i højden.

2004 Malbec Angelica Lot 18
Her er vi 850 m oppe med vinstokke op imod 80 år gamle. Det giver en vin med intens duft med mørk frugt, peber, mint, mokka. Mellemfyldig med flot, moden frugt og en ret intens smag med lidt krydderi. God længde og en lidt solvarm smag, der dog er godt balanceret. Til sidst lidt sødme. 89-90/100 pts.

2004 Malbec La Pirámide Lot 4
Her er vi lidt højere oppe i 940 m. Vinmarken er plantet i 1983. Vinen er intens i duften med ribs, hindbær, peber – lidt mineralsk. Mellemfyldig vin med udmærket frugt og en fin smag, krydret og en del egefad, der er lidt fremtrædende. 90/100 pts.

2004 Malbec Altamira Lot 1
Altamira er plantet i 1996 i 1.180 m højde. Den er intens med kirsebær, mokka, lidt lakrids, peber. Mellemfyldig vin med udmærket frugt og en meget blød, rund smag med lidt fadvanille, der giver et lille pift sødme. Godt strammet op af en god syre og mineralitet. 91/100 pts.

2004 Malbec Adrianna Lot 9
Adrianna vinmarken ligger i 1.480 m høje og er fra 1992. Vinen har intens duft med solbær, peber, mokka, vanille. Mellemfyldig vin med flot frugt, lidt krydret smag og en mærkbar men også blød tannin. Her er en flot rank struktur og mere bid men stadig i god harmoni. 92/100 pts.

2004 Malbec Adrianna Lot 3
Lidt mere lukket i næsen; mørke bær, sort kirsebær, peber. Mellemfyldig med flot frugt, mineralitet og lidt blød tannin. God intensitet og friskhed. Virker lidt mere lukket end de foregående. 91/100 pts.

2004 Alta Malbec
Catena Alta er blandet af de foregående fem vine. Den er intens i duften med solbær, hindbær, mokka. Den er mellemfyldig med lækker frugt og en del fad, der dog er godt integreret. Den er skøn rund og blød og meget harmonisk sammensat. Det er som om nogle af kanterne fra de foregående fem er forsvundet i blandingen. Dejlig vin. 92/100 pts.

Alle ovenstående vine har en pris på kr. 299,95 v/6 fl.

Dernæst gik vi over til de tre top enkeltmarksvine og det var tydeligt, at vi trådte et (stort) skridt op. Druerne er fra samme marker som vinene ovenfor, men der er lavet en krævende sortering fra vinstok til vinstok for at udvælge det bedste druemateriale.

2004 Zapata Malbec Nicasia
Intens duft af solbær, peber, mokka. Mere intensitet og koncentration. Flot og indbydende smag, der dog også har markante tanniner. Her er større dybde, men stadigvæk flot balanceret. De 18 måneders fadlagring bemærkes kun i baggrunden. 94/100 pts.

2004 Zapata Malbec Adrianna
Intens med mørk frugt, blåbær, solbær, peber, lidt mokka. God smag, intensitet og lidt strengere struktur, hvor tanninen mærkes tydeligt. Men stadig med den fine balance. Lidt men ikke meget bedre end Nicasia. 94-95/100 pts.

2004 Zapata Malbec Argentino
Blandet af to vinmarker; Adrianna Lot 3 og Nicasia Lot 1. Og man må straks konstatere, at der er tale om en super synergieffekt! Den er intens med mørk stenfrugt, solbær, lidt jord, mokka. Smagen er stor, intens og enorm flot. Her er en kraftig struktur, der er bygget til at kunne holde men med en fin underliggende mineralitet, der giver en balance i top. De 24 måneders fadlagring på 100% ny fransk eg bemærkes men får på ingen måde lov at dominere. Slutningen er lang, intens og med en lækker afrundet blødhed. Virkelig flot. 96/100 pts.

De tre super-enkeltmarksvine har alle en pris på kr. 399,95 v/6 fl. men er udsolgt i årgang 2004. Årgang 2005 skulle være på lager.

Man må sige, at gamle Domingo Catena havde ret. Malbec kan give fantastiske vine i Argentina, der kan konkurrere med selv de bedste vine fra Bordeaux. Og vi kan være glade for, at Nicolas Catena tog udfordringen op og på denne overbevisende måde viser vejen frem for argentinsk vin. Hvad sker der ikke, når de yngste af vinmarkerne får lidt mere alder? Jeg glæder mig allerede…

Catenas vine importeres i Danmark af Philipson Wine.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine