• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Californien slår Frankrig igen efter 30 år

26. maj 2006

For præcis 30 år siden slog flere californiske vine deres mere kendte franske kolleger i en meget omtalt smagning i Paris. Smagningen var arrangeret af englænderen Steven Spurrier, der dengang havde en vinforretning i Paris. Årsagen til at smagningen gav genlyd var ikke kun, at de californiske vine vandt, men at de fleste af dommerne var franskmænd eller frankofile udlændinge og af det fandt sted på hjemmebanen i Paris.

Den tilsvarende smagning med de samme vine er netop afholdt igen, 30 år efter. Og med det samme resultat. Mod alle forventninger blev Ridge Monte Bello 1971, Stag’s Leap Wine Cellars 1973, Mayacamas 71, Heitz 70 og Clos du Val 72 bedømt til at være bedre end deres rivaler fra Bordeaux.

Smagningen blev igen afholdt af Steven Spurrier og simultant i både London og Californien. Kritikere som Hugh Johnson, Jancis Robinson, Matthew Jukes, Michel Bettane, Michael Broadbent og Spurrier selv nedværdigede Leoville Las Cases 71, Mouton 70, Haut Brion og Montrose 70 mod californierne. Og deltagerne havde meget svært ved at skelne amerikanerne fra de franske vine.

Spurrier selv havde gættet på, at de franske vine ville vinde, da holdbarheden her forventedes at være bedre. Men resultatet blev altså anderledes. Og Spurrier var lidt skadefro, da de franske slotte havde nægtet at udlevere vine fra de pågældende årgange til smagningen, men havde sendt andre årgange. Spurrier havde derfor måtte købe vinene i åben handel til smagningen, mens de californiske blev leveret direkte fra producenterne.

De smagte vine var:

Frankrig:

Château Mouton-Rothschild 1970

Château Haut-Brion 1970

Château Montrose 1970

Château Leoville Las Cases 1971

Californien:

Ridge Vineyards Monte Bello 1971

Stag’s Leap Wine Cellars 1973

Mayacamas Vineyards 1971

Clos Du Val Winery 1972

Heitz Wine Cellars ‘Martha’s Vineyard’ 1970

Freemark Abbey Winery 1967

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine