5. marts 2009

Som jeg tidligere har skrevet i min anmeldelse af Vinene fra Bourgogne er der blandt nogle bourgogne-elskere ofte uenighed om hvad der er bedst, vine fra negocianter eller fra selvstændige dyrkere – domainer. Det er populært at sige, at de bedste vine kommer fra domainer og at negocianterne ikke kan følge med kvalitetsmæssigt. For forståelsens skyld skal det nævnes, at en negociant er en vinkøbmand, der opkøber druer eller vin fra andre og selv producerer og sælger den færdige vin i eget navn.

Men forholder det sig sådan og bør man helt gå uden om negocianternes vine, når man taler god Bourgogne vin? Mit svar er ret klart. Man skal gå efter vinens kvalitet i første omgang og se stort på om den nu lige er lavet af en negociant eller en dyrker. Er det ikke vinen, der er det vigtigste?

Desuden skal man være klar over, at mange negocianter (især de store) også har egne marker og dyrker egne druer, så de også laver domaine-vine. Det gør f.eks. tre af de store som Jadot, Drouhins og Bouchard. Det er så ikke altid, at det hæver kvaliteten!

Et af de mere spændende aspekter ved negocianterne er at der løbende dukker nye op. Et af de sidste skud på stammen er Mischief and Mayhem, som er stiftet af en englænder og en australier, Michael Ragg og Michael Twelftree. De forsøger at kombinere det klassiske Bourgogne med en moderne tilgang til vin. Bl.a. er alle bagetiketterne udførligt beskrevet med oplysninger om vinen og på engelsk. M and M opkøber vin fra år til år og står således helt frit på markedet og skal ikke nødvendigvis lave de samme vine år efter år. Det ene år kan man således lave en Clos de Vougeot, mens den året efter ikke fremstilles, såfremt kvaliteten ikke er god nok.

VinForum har smagt en række af Mischief and Mayhems vine i både årgang 2005 og 2006 og kvaliteten er god og ikke mindst overraskende ensartet. Som regel bliver man altid skuffet på en eller flere vine, når man smager Bourgogne, men ikke i dette tilfælde. Alle vine var friske og lavet i en moderne stil. Af de bedre kan nævnes Puligny-Montrachet Les Cailleret 2006, som har en god balance mellem det frugtige og det mineralske med en god fadlagring. Jeg gav den 91+ pts.  Puligny-Montrachet La Garenne 2006 var næsten ligeså god med knap så meget frugtighed. 91 pts.

Eller hvad med Clos Vougeot 2005, som på trods af stor intensitet allerede var utroligt indbydende og charmerende. Stadigt lidt lukket men flot sag. 94 pts.

Vinene forhandles i Danmark af Nordic Wine Club. Og her er medlemspriserne ganske fornuftige i forhold til, hvad man ellers skal betale for Bourgogne. Så må man nøjes med at det er negociant-vine! Men hvad gør det, når det smager godt…

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine