2. marts 2007

I denne uge står der Barbera på programmet. 32 vine har været gennem testen og med en enkelt med prop ender vi på 31 bedømmelser. Og med priser fra 40 til 250 kr. er der lidt for enhver pengepung.

Barbera er den næstmest plantede drue i Italien efter Sangiovese. Den giver det bedste resultat i Piemonte og derfor er smagningen også koncentreret om denne region, hvor den i øvrigt er den mest udbredte drue. Tidligere var Barbera den vin man drak lokalt, mens man eksporterede de dyrere Barolo og Barbaresco vine, der er fremstillet på Nebbiolo. Barbera-vinen var dengang tynd og lys med en skarp syre – ideel til de simple lokale pasta-retter.

Og syren er der stadig i Barbera-druen, men et større brug af både store som små egefade, har tæmmet den i mange vine. Man kan faktisk tale om to udgaver af Barbera – en med og en uden fad – for vinene smager vidt forskellige. Brugen af fade til Barbera og fremstilling af bedre vine på druen er faktisk en relativ ny foretagelse. Revolutionen startede for godt 20 år siden i 1984, hvor Giacomo Bologna præsenterede sin første årgang af Bricco dell’Uccellone (1982). Dette var en enkeltmarksvin høstet med lavt udbytte, fremstillet på bedste vis og ikke mindst lagret på nye små fade. Mange havde svært ved at tro, at der var tale om Barbera, men vinen kom til at blive forbillede for de mange koncentrerede Barbera’er, der senere er lanceret. Og i dag bruger mange egefade til at blødgøre Barbera’en skarpe syre og tilføre vinen lidt tannin, som ikke naturligt findes i større mængder i druen. (I øvrigt er Bricco dell’Uccellone i årgang 2001 med i testen).

Brugen af (nye) egefade er jo ikke gratis og derfor skal man som regel af med mindst 80-90 kr. for en flaske Barbera, der har fået fad. Men pengene synes givet godt ud, for de gode køb findes i den dyre ende af vores test. Kun en enkelt vin til under 100 kr. har fået 5 stjerner. Det er Orlando Abrigo Vigna Roreto Barbera d’Alba 2005. Det er en mellemfyldig vin med god frugt og en god, behagelig smag, der har rundhed og bløde tanniner. Vinen har en flot balance og fremtræder både rank og blød på samme tid. Den slutter langt, flot og med en skøn blødhed. Den scorer 87/100 pts. og prisen er kr. 75,00 hos Raahauge Shipping.

I den dyre ende er der flere gode køb. Til lige over 100 kr. er der følgende 4 vine, der alle får 5 stjerner:

2004 Barbara d’Alba – Bosco Agostino – kr. 120,00 v/12

2003 Mervisano Barbara d’Alba – Orlando Abrigo – kr. 119,75 v/12

2004 Montebruna Barbara d’Asti – Braida – kr. 109,95 v/12

2004 Caranti Barbera d’Asti – Garitina – kr. 118,00

Ugens to bedste vine skal man betale omkring 200 kr. for. Det bedste køb er Garitina Neuvsent Barbera d’Asti 2003. Det er en mellemfyldig til fyldig vin med flot frugt og en ret intens smag, der har ranke men bløde tanniner. Vinen er godt koncentreret og kan virke lidt voldsom, men det er altså rigtigt godt skruet sammen. Slutningen er ekstrem lækker med intensitet og blødhed. Flot sag! Den scorer 91/100 pts. og prisen er kr. 198,00. Find en forhandler på www.wine.dk.

Og så er der førnævnte Braida Bricco dell Uccellone 2001. Den er mellemfyldig med flot moden frugt og en god intens smag, der er meget harmonisk. Vinen er næsten burgundisk i udtrykket med fine nuancer og en lidt animalsk smag. Den slutter langt, flot og med mange finesser – mangler måske lidt frugt? Men flot vin! Den scorer 91/100 pts. og prisen er kr. 249,95 v/12 fl. hos Philipson Wine.

Navn Region Årgang Score Pris
San
Nicolao Barbara d’Asti – Terradevino
Italien
Piemonte
2005 84 69,96
Barbera
d’Asti – Ca’ Del Matt
Italien
Piemonte
2003 86 69,00
Barbera
d’Asti – Terredevino
Italien
Piemonte
2005 81 69,00
Gratia
Plena Barbera d’Asti – Pertinace
Italien
Piemonte
2003 85 74,75
v/12
La
Luna e i Falo Barbera d’Asti – Terredevino
Italien
Piemonte
2004 85 89,95
Bricco
Garitta Barbera d’Asti – Garitina
Italien
Piemonte
2004 87 95,00
Libera
Barbera d’Asti – Bava
Italien
Piemonte
2002 87 89,75
v/12
Barbera
d’Asti Superiore – Cavalotti
Italien
Piemonte
2001 83 89,75
v/12
Barbera
d’Alba – Dessilani
Italien
Piemonte
2003 83 33,33
v/3 (49,95)
Barbera
d’Alba – Marchesi di Barolo
Italien
Piemonte
2005 85 89,75
Barbera
d’Alba – Virna
Italien
Piemonte
2001 84 62,00
Piani
Barbera d’Alba – Pelissero
Italien
Piemonte
2004 87 129,75
Vigna
Roreto Barbera d’Alba – Orlando Abrigo
Italien
Piemonte
2005 87 75,00
Barbera
d’Alba – Pelasso
Italien
Piemonte
2001 85 75,00
Vigna
Erta Barbera d’Alba – Sinaglio
Italien
Piemonte
2004 88 99,00
v/12
Torriglione
Barbera d’Alba – Renato Ratti
Italien
Piemonte
2005 83 89,95
v/12
Scasse
Barbera d’Alba – Bruna Grimaldi
Italien
Piemonte
2004 87 89,00
v/12
Bricco
Boschis Barbera d’Alba – Cavalotto
Italien
Piemonte
2003 88 84,53
v/12 (medl.pris)
Barbara
d’Alba – Bosco Agostino
Italien
Piemonte
2004 89 120,00
v/12
Mervisano
Barbara d’Alba – Orlando Abrigo
Italien
Piemonte
2003 89 119,75
v/12
Gran
Bruciati Barbara d’Asti – Cavalotti
Italien
Piemonte
2001 87 110,00
Montebruna
Barbara d’Asti – Braida
Italien
Piemonte
2004 89 109,95
v/12
Vigne
della Fate Barbara d’Alba – Varaldo
Italien
Piemonte
2001 88 119,00
Caranti
Barbera d’Asti – Garitina
Italien
Piemonte
2004 89 118,00
Barbera
d’Alba – Conterno Fantino
Italien
Piemonte
2005 87 109,95
v/12
Nizza
Barbera d’Asti – Cavalotti
Italien
Piemonte
2000 88 125,00
Barbera
d’Alba – Pira
Italien
Piemonte
2004 88 139,95
Barbera
d’Asti – Bruno Rocca
Italien
Piemonte
2004 88 129,00
Paiagal
Barbera d’Alba – Marchesi di Barolo
Italien
Piemonte
2004 89 149,75
Neuvsent
Barbera d’Asti – Garitina
Italien
Piemonte
2003 91 198,00
Bricco
dell Uccellone Barbera d’Asti – Braida
Italien
Piemonte
2001 91 249,95
v/12

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine