28. april 2005

“Det gammeldags appellation-system er blevet meningsløst og bør afskaffes.” Sådan udtalte en vin-økonom sig på det første møde i en ny europæisk organisation af uafhængige vinproducenter, European Confederation of Independent Winemakers (CEVI).

Økonomen Patrick Aigrain mener, at appellation-systemet er blevet så omfattende i de fleste europæiske lande, at størstedelen af alle vine har en AOC (geografisk oprindelse) og at systemet derfor devaluerer sig selv. Og hvis systemet ikke er noget værd, vil kunderne heller ikke betale for det.

Aigrain brugte Frankrig som eksempel, hvor der nu er 450 AOC’s og 140 Vins de Pays. “Det er ikke mærkeligt at den almindelige forbruger bliver forvirret og fravælger AOC, når man alligevel ikke kan finde ud af det”, sagde han.

CEVI er en organisation, hvis formål det er at påvirke EU-politikkerne i Bruxelles inden de går i gang med at revidere vinlovgivningen i 2006.

Også en anden organisation, Syndikatet i Bordeaux og Bordeaux Superieur, er klar med nye revolutionerende forslag. De ønsker, at det skal være tilladt at bruge ege-chips (i stedet for fadlagring), kunstige tilsætningsstoffer og at 85%/15% reglen må anvendes på både årgang og druetyper. 85/15 betyder, at 85% af vinen skal komme fra den AOC og årgang, der nævnes på etiketten, mens de sidste 15% kan udgøres af andre årgange og/eller druer. Et noget vidtrækkende og nytænkende forslag fra Bordeaux, men de ønsker selvfølgelig at konkurrere på lige fod med vinproducenter fra den nye verden.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine