16. november 2004

Villa Russiz har du muligvis ikke hørt om. Det havde jeg faktisk heller ikke før jeg fik en invitation til en smagning af vine herfra. Villa Russiz ligger i Collio i det nordøstlige Italien op til den slovenske grænse. Området var med i det østrigske kejserdømme og den del af navnene er stadig tyskprægede.

Manden bag vingården Gianni Menotti fortalte om Villa Russiz’ filosofi der i hovedtræk er respekt for området og at holde en fin balance i vinene. Det er beliggenheden medvirkende til med kølige nætter og varme dage.

Russiz laver især nogle skønne hvidvine, specielt var jeg imponeret over 2 Sauvignon blanc baserede vine. Den “almindelige” til kr. 119,- var frisk og sprød med en god madsyre og en lang smag. En oplagt madvin. Jeg gav den 88/100 pts.

2003 Sauvignon de la Tour havde ikke mindre end 14,5% alkohol og var enorm intens med den typiske duft af stikkelsbær, grape og lidt hyld. En flot, flot fyldig og kompleks sag, som jeg gav 91/100 pts. Prisen er kr. 195,-.

De 3 røde røde vine var alle på merlot. Årgang 2001 var den bedste af de to “Classic-vine”. Den havde godt med solbær, læder og blomme i næsen og en pæn fyldig og lidt frugtpræget smag. Jeg gav den 88/100 pts. Topvinen Graf de la Tour Merlot 2000 var virkelig en topvin. En skøn næse med kirsebær, røget bacon, peber, læder. En fyldig vin med flot moden frugt, en rank struktur og en helt igennem vidunderlig blødhed. Jeg nåede op på 93/100 pts. Ganske godt for en vin til kr. 285,-.

Det er altid interessant når vinfirmaer får specialiteter til landet. Og jeg må rose Jysk Vin for at have fundet Villa Russiz. Vinene er spændende, af høj kvalitet og lidt anderledes end så mange andre italienske vine.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine