• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Alsace må droppe druenavnene på etiketten

10. juni 2005

De franske vinmyndigheder har godkendt en større ændring af etiketterne på Alsace Grand Cru vine. Fremover behøver vine fra Alsace’s 50 Grand Cru vinmarker ikke at nævne druen på etiketten. Alsace har som det eneste distrikt i Frankrig været kendt for at trykke druenavnet på etiketten lang tid før det blev moderne i den nye vinverden som Australien, Californien og Chile.

Druen har således været det vigtigste – området (Grand Cru marken) har været mindre betydende. Men nu bliver det altså tilladt at fremhæve området – eller terroir’et – fremfor druen eller druerne.

Beslutningen er en stor sejr for vinbonden Jean Michel Deiss, som har kæmpet for en sådan ændring i årevis, mens andre er bange for at det vil forvirre forbrugerne mere end det vil gavne.

De kendte producenter Trimbach og Weinbach er således stærkt imod beslutningen, som de mener vil ødelægge Alsace-vinenes ry, hvis druetypen udelades på flaskerne.

Den franske vinorganisation INAO er dog glad for beslutningen, da alle franske vindistrikter, så har (stort set) ens lovgivning.

Beslutningen synes dog at komme på et mærkværdigt tidspunkt, hvor man mange steder i Frankrig taler for at bryde med den strikse AOC-lovgivning og i stedet kan få lov at lave vine med etiketter, som er mere forståelige for forbrugerne, for derigennem at kunne stoppe nedgangen for fransk vin. F.eks. en Cabernet-Merlot fra AOC Bordeaux eller en Sauvignon Blanc fra AOC Loire. Men i Alsace går man altså den modsatte vej. Var der nogen, der sagde “typisk fransk”!

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine