18. august 2006

Jeg forsøger at bilde mig ind, at jeg har lidt mere forstand på vin end gennemsnitsdanskeren. Desværre holder denne indbilding ikke altid og jeg må indrømme, at jeg har lavet mange fejltagelser, når jeg har købt vin til mig selv. Fejl som jeg egentlig godt kunne undgå, men som jeg alligevel med jævne mellemrum begår.

Fejl nr. 1 – At købe en kasse vin uden at smage den først
Jeg er tilhænger af at købe vin i 6- eller 12 stk. kasser. Men jeg har lært på den hårde måde, at man skal smage før man køber – især hvis det er en større udskrivning, man skal af med. Det kan selvfølgelig være vanskeligt at smage vin, hvis man køber i forsalg (en primeur). Er man en god kunde, kan det nogen steder lade sig gøre at returnere de resterende 11 flasker, hvis man ikke kan lide den første. Men forsøg at smage først – køb evt. en flaske og vend så tilbage og køb en kasse, hvis du kan lide vinen.

Fejl nr. 2 – Kun at købe vin med 5 stjerner eller med en score over 90 points
Der findes utroligt mange gode vine, der ikke nødvendigvis har fået en strålende anmeldelse fra en dansk eller international vinskribent, herunder mig selv. Og en vin, der scorer 85-89 points, er altså en glimrende vin. Og som regel billigere end 90+ vinene. Og her gælder regel nr. 1 også. Smag på vinen og dan din egen mening.

Fejl nr. 3 – Ikke at turde købe noget nyt
Du kender sikkert typen, der kun drikker italienske vine. Eller en kollega, der sværger til Bourgogne og måske en Bordeaux en gang imellem. Det er der naturligvis ikke noget galt i, men man udelukker mange spændende og store oplevelser. Og i Danmark har vi et kæmpe udvalg af vin fra alverdens lande – fra både store og små importører. Det er ikke alt sammen, der er lige godt – men prøv dig frem. Det er sjovt, alsidigt og lærerigt. Og tænk hvis du opdager en ny vin, der tiltaler dig!

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

  1. Er det en gylden regel, at vine – som er mere end 4-5 år gamle – ikke bør dekanteres?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine