Så er vi nået til festvinen over dem alle – Champagne. Plus en enkelt anden (italiensk), der både i pris og type minder om champagne.
Champagne drikkes oftest i forbindelse med nytårsaften. Det er da også festligt at skåle det nye år velkommen med champagne. Men det er altså synd at spilde en god tør champagne kl. 24 og så ødelægge den fuldstændigt med en voldsom sød kransekage! Og hvor mange er det lige, der er helt ædru på det tidspunkt og lægger mærke til nuancerne i champagnen? Den søde kransekage får champagnen til at smage sur – og det er måske derfor, at mange synes, at champagne er noget opreklameret, surt sprøjt?
Drik i stedet champagnen som velkomst, til Dronningens nytårstale, til forret og måske også til hovedretten. Og skal det absolut være en ægte champagne til kransekagen, så vælg en demi sec – halvsød – type.
Mad og Champagne
På grund af den ret kraftige syre, der er i de fleste champagner, og boblerne (kulsyren), egner champagne sig særdeles godt til mad. Syren og boblerne er således gode “mundrensere” og kan klare mange typer af mad. Den klassiske er vel nok skaldyr, som champagne er uovertruffen til. Og så går den faktisk til alle typer af fisk, incl. Sushi. Køb en bakke sushi – åbn en flaske champagne og middagen er reddet! Også til mange oste går champagne fint, bare de ikke bliver for modne og lagrede.
Champagne er en dyr drik – både på grund af den omkostningstunge produktionsmetode og på grund af den luksus, der er forbundet med den (marketing!). Derfor skal du ikke tage stjernerne for tungt i denne uge – men der er nu alligevel gode køb at gøre.
Skal det være rigtigt godt – og 5-stjernet – kan du vælge én af de to champagner fra Duval-Leroy, der er med i ugens test. De er ikke billige men kvaliteten er fremragende i begge. Start med Duval-Leroy Fleur de Champagne Brut til forret og måske også aperitif. Det er en mellemfyldig vin med flot mousse og en lækker frugt i en lidt nøddepræget smag. Vinen har en yderst flot harmoni, hvor det hele spiller utroligt godt sammen. Meget delikat champagne i en lidt feminin stil. Flot slutning, der er lang, frugtig og perlende. Den scorer 91/100 pts. og prisen er kr. 259,00.
Til osten kan du så tage Duval-Leroy Vintage 1996 – altså en årgangschampagne. Den er mellemfyldig med udpræget smag af nødder og champignon men pakket flot ind i en dejlig mousse og en let røget smag. Vinen er ret kraftig men da den er yderst harmonisk virker den ikke sådan! Slutningen er meget lang med en nøddepræget udgang. Den scorer 92/100 pts. og prisen er kr. 335,00.
Duval-Leroy importeres af Vinens Verden. Find en forhandler på www.wine.dk.
Skal det være lidt billigere så prøv Delamotte Brut til kr. 169,95 v/12 fl. Det er en mellemfyldig vin med dejlig frugt og mousse og en helt igennem blød og ekstrem harmonisk smag. Vinen er flot, elegant og fremtræder let i det med en frugtig og tør smag. Slutningen er mellemlang, sprudlende og sprød. Dejlig. Den scorer 90/pts. og fås hos Philipson Wine.
Og så en sidste ting. Køb nogle ekstra flasker champagne og drik så mindst én flaske om måneden hele året. Det smager godt, er festligt, giver godt humør og ikke så mange tømmermænd!
Glædelig jul og godt nytår.
Navn | Region | Årgang | Score | Pris |
Brut – A. Margaine |
Frankrig Champagne |
N/A | 88 | 149,00 |
Carte d’Or – Drappier |
Frankrig Champagne |
N/A | 86 | 129,95 v/12 |
– Ferghettina |
Italien | 2001 | 89 | 267,00 |
Classic – Deutz |
Frankrig Champagne |
N/A | 90 | 249,75 |
Cru Brut – Bonnaire |
Frankrig Champagne |
N/A | 88 | 219,00 |
de Champagne Brut – Duval-Leroy |
Frankrig Champagne |
N/A | 91 | 259,00 |
– Delamotte |
Frankrig Champagne |
N/A | 90 | 169,95 v/12 |
– P. Guerre & Fils |
Frankrig Champagne |
N/A | 87 | 207,00 |
729 Brut – Jacquesson |
Frankrig Champagne |
N/A | 90 | 269,00 |
Cuvée – Bollinger |
Frankrig Champagne |
N/A | 89 | 299,95 v/12 |
– Palmer & Co. |
Frankrig Champagne |
N/A | 88 | 179,75 v/6 |
– Duval-Leroy |
Frankrig Champagne |
1996 | 92 | 335,00 |