27. august 2007

I denne uge får du resultatet af efterårets første temasmagning, der omhandler spanske hvidvine. Normalt er det jo ikke de hvide vine, vi drikker mest af og slet ikke fra Spanien, som er mere kendt for potente rødvine fra Priorat, Ribera del Duero, Toro eller Rioja. Men der er sket meget i Spanien på vinfronten de senere år og selvom de røde vine stadigt fylder mest, så er kvalitetsniveauet på de hvide vine også gået markant op. Derfor fandt jeg smagningen både relevant og interessant.

Desværre er der ikke indkommet så mange vine til testen. Det skyldes nok dels, at der stadig er lidt sommerferie blandt vinfolket og dels at der ikke er så mange vinfirmaer, der har interessante spanske hvidvine i sortimentet. Men to vinhandlere har sendt i alt 6 vine ind, heriblandt nogle rigtigt gode vine.

3 af de 6 vine er lavet på allestedsværende Chardonnay, som stadigt fylder meget i Spanien. Spanierne har altid godt kunne lide egefade og det bemærkes i alle tre chardonnay’er. Legado Munoz Chardonnay 2005 er en glimrende “entry-level” Chardonnay med et godt forhold mellem kvalitet og pris, mens Chivites Chardonnay Coleccion 125 2004 fra Navarra er en meget intens og lidt tung Chardonnay – en flot vin, men også lidt “grov” i det.

De mere spændende ting på hvidvinsfronten foregår i Galicien i Spaniens nordvestlige hjørne, hvor pilgrimsbyen Santiago de Compostela er hovedstad. Her finder man bl.a. vinområderne Rias Baixas og Valdeorras, hvor der fremstilles glimrende hvidvine på lokale druer.

Rias Baixas er udelukkende hvidvinsland og hoveddruen er Albariño. Den giver normalt en vin med friskhed, aroma og megen frugt. Det finder man også i testens repræsentant, Fefinanes Albarino 2006. Det er en mellemfyldig vin med flot frugt og en frisk og ret sprød smag. Vinen er livlig og forfriskende i en let og elegant stil. Den slutter mellemlangt og med et godt, sprødt syrepift. En oplagt madvin, specielt til alt godt fra havet. Den scorer 88/100 pts. og prisen er kr. 99,50 hos Sigurd Müller Vinhandel.

I Valdeorras (den gyldne dal) er vi rykket øst på og ind i landet. Her må to lokale druer deles om at være de vigtigste. Mencia til de røde vine og Godello til de hvide. Og især Godello kan i de rette hænder skabe verdensklasse hvidvine. Godello giver meget frugtige, lidt opulente vine, der dog også har en god syre. Den kan minde lidt om Chardonnay, men er dog helt sin egen. Og at det ikke er lyv med verdensklasse, viser testens Rafael Palacios As Sortes 2005. Det er en helt igennem vidunderlig hvidvin, som jeg kun på det kraftigste kan anbefale! Den er mellemfyldig til fyldig med en meget flot moden frugt og en intens og cremet smag. Her er brugt fad, men det er utroligt godt integreret. I slutningen er der masser af frugt og en dejlig cremet og lækker sødmefyldthed. Og så er den meget vedvarende i munden. Super vin! Den scorer 92/100 pts. og prisen er kr. 198,00 hos Sigurd Müller Vinhandel.

NavnRegionÅrgangScorePris
Chardonnay
– Legado Munoz
Spanien20058559,95
v/12
Albarino
– Fefinanes
Spanien20068899,50
Chardonnay
– Abadal
Spanien20068688,00
Nelin
– Clos Mogador
Spanien200588175,00
As
Sortes – Rafael Palacios
Spanien200592198,00
Chardonnay
Coleccion 125 – Chivite
Spanien200490240,00

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine