I sidste uge havde vi første del af årets portvinssmagning med Tawny portvin. I denne uge tager vi så den anden hovedtype af portvin, nemlig Ruby.
Ruby er en portvin, der kun i begrænset omfang har fået fadlagring og derfor bevarer en rubinrød farve, heraf navnet. Det er den portvinstype, der minder mest om rødvin, hvis man da overhovedet kan sammenligne.
Inden for Ruby er der to kvalitetstyper, man bør koncentrere sig om; Vintage og Late Bottled Vintage.
Vintage er den fornemste portvin. Som ordet hentyder, er det en årgangsportvin og den fremstilles kun i de bedste år. Vinen skal deklareres og godkendes af portvinsinstituttet.
En Vintage lagrer 2-3 år på fad inden den kommes på flaske og frigives til salg. En Vintage skal normalt lagre 10-20 år inden man tager hul på den, men kan sagtens drikkes før. Man skal regne med at give mindst 200 kr. for en god Vintage.
Late Bottled Vintage er en slags ”fortrydelsesvin”, der kan fremstilles af druer fra én årgang efter at fristen for at lave Vintage er overskredet. Vinen lagrer 4-5 år på fad inden frigivelse og den skal normalt drikkes, når den sendes på markedet. Nogle kan dog lagre udmærket på flaske også. En god LBV fås til fra omkring 100 kr. og op.
En Vintage eller Late Bottled Vintage går rigtigt godt med mange oste, især blåskimmel og specielt Stilton. Endvidere er chokolade-desserter et godt match.
Den eneste 5-stjernede vin i dag finder vi blandt Late Bottled Vintage vinene. Det er Burmester LBV 2001. Egentlig er Burmester specialist i Tawny-typerne men formår altså også at lave god LBV og til prisen er den “outstanding”. Det er en mellemfyldig til fyldig vin med god moden frugt og en ret intens smag, der er lidt flygtig i det. Vinen er dog harmonisk og godt balanceret i en let drikkelig stil og til prisen er den svær at slå. Den scorer 87/100 pts. og prisen er kr. 79,95 v/12 fl. hos Philipson Wine.
Ønsker du en bedre kvalitet LBV er både Andresen LBV 2003 og Churchill’s LBV 2001 glimrende alternativer. Her får du noget mere substans og vintage karakter – men prisen er så også højere.
Du kan også vælge at gå hele vejen og tage den “ægte vare” – en vintage portvin. De to bedste vine i dagens test er nemlig to vintage port. Andresen Vintage Port 2005 er den yngste og jo egentlig et rent barnemord at drikke i dag. Det er en fyldig vin med god moden frugt og en meget intens og kraftfuld smag, der har gode tanniner men også en skøn, rund sødmefyldthed. Den har en flot balance og selv om den har godt af nogle år i kælderen er den svær at modstå nu! Meget flot. Den scorer 92/100 pts. og prisen er kr. 410,00 hos Dansk Portvin Import.
Ligeså god, men lidt mere moden, er Gould Campell Vintage Port 2000. Den er fyldig med dejlig moden frugt og god harmonisk smag, der stadig har masser af krudt i sig. Her er gode tanniner, der kun er let afrundet, så den har et langt liv endnu. Virkelig flot, velbalanceret vintage port. Den scorer 92/100 pts. og prisen er 339,00 hos House of Wine.
Navn | Region | Årgang | Score | Pris |
![]() Port Organic – Romariz |
Portugal | N/A | 85 | 69,95 (50 cl.) |
![]() Reserva – Ramos Pinto |
Portugal | N/A | 86 | 119,00 (tilbud) |
![]() Bottled Vintage – Andresen |
Portugal | 2003 | 89 | 160,00 |
![]() Bottled Vintage – Burmester |
Portugal | 2001 | 87 | 79,95 v/12 |
![]() Bottled Vintage – Churchill’s |
Portugal | 2001 | 89 | 148,00 |
![]() Bottled Vintage – Barao de Vilar |
Portugal | 2000 | 86 | 125,00 |
![]() Bottled Vintage – Romariz |
Portugal | 2003 | 85 | 79,95 |
![]() Port – Pedroncelli |
USA | 2003 | 88 | 129,95 (50 cl) |
![]() Port – Andresen |
Portugal | 2005 | 92 | 410,00 |
![]() Port – Gould Campell |
Portugal | 2000 | 92 | 339,00 |
![]() Port – Romariz |
Portugal | 1991 | 89 | 179,95 |
![]() Pedro Ximenez – Perez Barquero |
Spanien | N/A | 87 | 119,00 |