13. december 2006

Så er vi nået til de rigtige festvine – mousserende vine, ikke mindst Champagne. Efterhånden er der rigtigt mange vindistrikter, der producerer mousserende vin. Og de fleste produceres efter den traditionelle metode, som ikke længere må bærer navnet champagne – kun hvis den er fra selve distriktet.

Når man laver mousserende vin på den traditionelle måde, tilsætter man sukker og en gærblanding til den stille vin og tapper den derefter på champagneflasker, hvor kulsyren dannes. Vinen placeres i særlige reoler, kaldet pupitre, hvor de drejes jævnligt, enten ved håndkraft eller maskinelt, så bundfaldet flyder mod flaskeproppen. Efter lagring (tidsperiode afhænger af kvalitet) foretages den såkaldte dégorgement, hvor flaskehalsen fryses og flasken vendes. Når man tager kapslen af, flyver bundfaldet ud, og flaskerne efterfyldes med basisvin tilsat dosage (sukkerblanding), og først da kommer champagneproppen på.

På trods af, at de fleste mousserende vine fremstilles efter samme metode, er der stadig stor forskel på Champagne og så andre mousserende vine. Champagne er bare bedre, tør jeg godt hævde, uden at jeg forhåbentlig fornærmer for mange. De fleste andre mousserende vine kommer ikke i nærheden af champagnes kvalitetsniveau. De kommer så heller ikke i nærheden af Champagnes højere prisniveau.

Generelt er mousserende vin dyrere end almindelig stille vin. Det kan også aflæses i dagens test, hvor antallet af stjerner er mindre end normalt. Man betaler således for den dyrere produktionsmetode og så for en del marketing. Derfor skal du ikke tage stjernerne for tungt i denne uge – men der er nu alligevel gode køb at gøre:

Picamelot Cremant de Bourgogne Jeanne Thomas er en mellemfyldig vin med flot mousse og en dejlig og meget harmonisk smag, der har god fylde og en behagelig rundhed. Vinen smager faktisk ret godt – det er næsten som champagne, men den korte slutning vidner om, at det er det ikke! Den scorer 87/100 pts. og er rigtig god til medlemsprisen på kr. 73,20 v/12 fl. hos Nordic Wine Club (du skal så lægge medlemsgebyret oveni).

Ugens bedste vin (champagne) kan du købe uden at være medlem og du behøver ikke at købe 12 til prisen! Det er Duval-Leroy Champagne Vintage 1996 – altså en årgangschampagne. Den er mellemfyldig med flot mousse og en yderst flot smag, hvor man fornemmer både alder men også en vis “rå elegance”. Her er nemlig lidt kraft i smagen, men det er flot pakket ind i en elegant harmoni, der gør champagnen rigtigt lækker at drikke. Den slutter langt med et flot, blødt aftryk. Pas på! – du kommer til at åbne flaske nr. 2 også! Den scorer 93/100 pts. og prisen er kr. 350,00. Find en forhandler på www.wine.dk.

Champagne drikkes oftest i forbindelse med nytårsaften. Det er da også festligt at skåle det nye år velkommen med champagne. Men det er altså synd at spilde en god tør champagne kl. 24 og så ødelægge den fuldstændigt med en voldsom sød kransekage! Og hvor mange er det lige, der er helt ædru på det tidspunkt og lægger mærke til nuancerne i champagnen? Den søde kransekage får champagnen til at smage sur – og det er måske derfor, at mange synes, at champagne er noget opreklameret, surt sprøjt?

Drik i stedet champagnen som velkomst, til Dronningens nytårstale, til forret og måske også til hovedretten. Og skal det absolut være en ægte champagne til kransekagen, så vælg en demi sec – halvsød – type.

Mad og Champagne

På grund af den ret kraftige syre, der er i de fleste champagner, og boblerne (kulsyren), egner champagne sig særdeles godt til mad. Syren og boblerne er således gode “mundrensere” og kan klare mange typer af mad. Den klassiske er vel nok skaldyr, som champagne er uovertruffen til. Og så går den faktisk til alle typer af fisk, incl. Sushi. Køb en bakke sushi – åbn en flaske champagne og middagen er reddet! Også til mange oste går champagne fint, bare de ikke bliver for modne og lagrede.

Og så en sidste ting. Køb nogle ekstra flasker champagne og drik så mindst én flaske om måneden hele året. Det smager godt, er festligt, giver godt humør og ikke så mange tømmermænd!

Navn Region Årgang Score Pris
Saphir
Brut – Bouvet
Frankrig 2003 87 111,00
Cremant
de Die – Didier Cornillon
Frankrig N/A 84 66,66
v/6
Avant
Premiere – Kurbis
Tunesien N/A 83 75,00
v/6
Brut
Cava – Rosell & Formosa
Spanien N/A 84 75,00
v/12
Brut
Cava – Pares Balta
Spanien N/A 86 73,50
Prosecco
– Villa Jolanda
Italien N/A 82 66,00
Cremant
d’Alsace – Lucien Albrecht
Frankrig
Alsace
N/A 87 89,75
v/12
Cremant
de Bourgogne “Jeanne Thomas” – Picamelot
Frankrig
Bourgogne
N/A 87 73,20
v/12 (medl.pris)
Cremant
d’Alsace – Stintzi
Frankrig
Alsace
N/A 85 80,00
Cremant
de Bourgogne – Grandes Bruyeres
Frankrig
Bourgogne
N/A 88 96,00
Riesling
Extra Brut Sekt – Minges
Tyskland 2001 87 149,95
Las
Paredes – Valentin Bianchi
Argentina N/A 86 79,75
Privat
Cuvee Sekt Trocken – Minges
Tyskland N/A 83 89,95
Privat
Cuvee Sekt Halbtrocken – Minges
Tyskland N/A 84 89,95
Cremant
de Bourgogne – Nicolas Maillet
Frankrig
Bourgogne
N/A 85 85,00
Franciacorta
Brut – Ferghettina
Italien N/A 88 150,00
Brut
– Ferrari
Italien N/A 89 129,95
v/12
Champagne
Blanc de Blancs – Crepaux-Coutois
Frankrig
Champagne
N/A 89 179,00
v/12
Champagne
Carte d’Or – Drappier
Frankrig
Champagne
N/A 88 129,95
v/12
Amazone
de Palmer Champagne – Palmer & Co.
Frankrig
Champagne
N/A 89 249,75
v/6
Champagne
– A. Margaine
Frankrig
Champagne
N/A 90 149,00
v/6
Champagne
– Delamotte
Frankrig
Champagne
N/A 90 169,96
v/12
Fleur
de Champagne Brut – Duval-Leroy
Frankrig
Champagne
N/A 91 265,00
Champagne
Brut Intense – Lenoble
Frankrig
Champagne
N/A 88 117,83
v/6 (medl.pris)
Champagne
– Montaudon
Frankrig
Champagne
N/A 90 199,95
Champagne
Carte Blanche – Camille Saves
Frankrig
Champagne
N/A 90 199,95
Champagne
Cuvee 730 – Jacquesson
Frankrig
Champagne
N/A 91 299,95
Champagne
Vintage Blanc de Blancs – Deutz
Frankrig
Champagne
1998 92 425,00
Champagne
Grand Cru Blanc de Blancs – Lenoble
Frankrig
Champagne
1996 91 295,00
Champagne
Vintage Brut – Duval-Leroy
Frankrig
Champagne
1996 93 350,00

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine