27. august 2004

Efter en familiestrid har familien Mondavi opgivet kontrollen med deres vinfirma. I denne ugen meddelte firmaet således, at firmaets 90-årige stifter Robert Mondavi og hans familie er gået med til at slippe grebet om firmaet, efter at hans to voksne sønner, Timothy og Michael, for et par måneder siden på det nærmeste blev bortvist – efter flere års ødelæggende broderstrid.

Familien har nu accepteret en omstrukturering, således at deres nuværende kontrol via 85 pct. af selskabets stemmeberettigede aktier fremover blot skal hedde 40 pct. – og Timothy og Michael Mondavi får mulighed for at forfølge egne mål. Det menes, at i hvert fald Michael Mondavi temmelig omgående vil etablere sit eget vinfirma.

Broderstriden er en slags gentagelse af den strid Robert Mondavi havde med sin bror Peter i 60’erne, da de arvede Charles Krug Winery. Her endte det med et fysisk slagsmål over en minkkåbe, som den fremadstormende Robert købte til sin kone. Peter fortsatte det traditionelle hos Charles Krug og Robert Mondavi startede et af de mest fremsynede vinfirmaer i Californien. Han er om nogen manden bag det stor kvalitetsspring californisk vin tog i 70’erne og 80’erne.

Spliden mellem Robert Mondavi’s sønner Tim og Michael minder om dette. Tim er vinmageren, der går op i kvalitet fremfor kvantitet og Michael forretningsmanden, der tænker i “brands” og volumen. Og det er åbenbart uforeneligt i samme virksomhed.

Så nu opsplittes firmaet og omstruktureringen betyder, at den professionelle ledelse vil dele Mondavi op i to forretningsgrene. Én, der laver klassevine til omkring 300 kr. pr. flaske, og en, der forfølger Michael Mondavis supermarkedsstrategi med billigvine til 35 kr. produceret i f.eks. Chile. Familien beholder omkring 40 pct. af aktierne, men brødrenes sabbat fra den daglige ledelse gøres permanent – de kan forfølge egne mål.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine