6. september 1999

“Rhône-vine” er blevet populære i USA. Ikke så meget vinene fra distriktet i Frankrig, men amerikanske vine lavet på druetyperne fra Rhône, typisk Syrah-druen. Nu er også selveste Robert Mondavi Winery sprunget på vognen og introducerer i denne måned en vin i den bedre ende af skalaen, nemlig “Io” (udtales “EYE-oh”), skriver Winespectator. Vinen bliver fremstillet i Santa Barbera midt på Californiens kystlinie.

Ligesom Mondavis Opus One, vil der bliver frigivet en vin hvert år med en sammenstikning, der passer til årgangen. Af den første årgang 1996 er der blevet produceret 1.700 kasser – og den koster (i USA) $40 eller kr. 278,00 pr. flaske og er således blandt de dyreste ameriaknsk Rhône-vine.

Io har været undervejs i nogle år, men først fra 1996 lykkedes det at fremstille noget “really special”. Vinen har således fået 92 point i WineSpectator. Den består 64% Syrah, 19% Grenache og 17% Mourvedre. Io navnet stammer fra den græske mytologi, og er navnet på en prinsesse, som blev forført af Zeus. For at skjule hende fra sin jaloux kone, Hera, omvandlede Zeus Io til ko! Hun flygtede til Egypten og fødte her en konge…

Det vides ikke om og hvornår Io kommer på det danske marked.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine