3. december 2001

Så bekræfter endnu en undersøgelse vins fortræffelighed. Det er Wine Spectator, der skriver om en undersøgelse, der viser, at et let til moderat forbrug af alkohol kan forsinke, at blodkarrene bliver stive, hvilket kan føre til øget blodtryk og måske resultere i hjerteproblemer. Forskerne undersøgte 563 frivillige i alderen fra 20 til 90 år, der i forvejen deltager i en meget stor og langvarig undersøgelse. Forsøgspersonerne blev grupperet efter deres ugentlige forbrug:

1. Afholdsfolk,

2. Kun lejlighedsvis (mindre end én genstand pr. uge),

3. Let til moderat forbrug (én til ni genstande) og

4. Stort forbrug (over ti genstande).

Derefter målte man ved hjælp af ultralyd tykkelsen af væggen på en bestemt åre i halsen. Jo tykkere væg, desto stivere åre – og desto større arbejde for hjertet. Forskerne fandt, at årens væg var 10 til 20 procent tykkere både hos gruppe 1 og 4, mens den i gruppe 2 var 5 procent tykkere. Hos gruppe 3 – dem med det lette til moderate forbrug – var der derimod ikke nogen forøgelse af vægtykkelsen og af årens stivhed. Jo ældre personerne var, desto mere udtalte var forskellene.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine