29. november 2008

Vi fortsætter med endnu en temasmagning i denne uge, nemlig julevin. Denne temasmagning indeholder de enkelte vinhandleres bud på den perfekte julevin. Da der er indkommet en del flasker, er testen delt i to, så vi i dag især tager os af de italienske bud (plus et par andre) og i næste uge slutter af med de franske og oversøiske.

Vinenes bedømmelse er i første omgang sket uden skelen til dens egnethed som ledsager til julemaden. Så point og stjerner er givet som vanligt. Ønsker du at se, hvor “juleegnet” en vin er, må du læse beskrivelse af den enkelte vin.

Lidt om vin og julemad

Når det drejer sig om vin til julemaden er det ikke nemt. Dels er maden svær at hamle op med og dels er mange meget traditionsbundne. Og har man nu altid fået andesteg og en bestemt type rødvin, så kan det svært at ændre.

De følgende retningslinier kan man således følge som inspiration, men man kan også blot gøre som man altid har gjort – hvis man nu synes, at det smager godt. Mad og vin er et spørgsmål om personlig smag og det skal man huske…

Dansk julemad er traditionelt en meget fed spise. Det er ikke så meget kødet, der er fedt, men mere tilbehøret som brun sovs og brunede kartofler. Til fed mad har man derfor generelt brug for en vin, der er som maden selv – altså fed og lidt tung i det – og kan give modspil og “friske” lidt op. Derfor må vinen gerne være fyldig, have godt med alkohol og gerne noget syre og sødme. For meget tannin (garvesyre) og tørhed skal man holde sig fra, da den vil gå i infight med både det fede men også med det sure tilbehør som rødkål. En ung klassisk Bordeaux (som mange vælger!) er derfor som hovedregel ikke sagen.

Vin til and, gås eller flæskesteg

Egentlig burde man vælge en god fyldig hvidvin fra f.eks. Alsace til den danske jul. F.eks. en Riesling Grand Cru eller en Pinot Blanc. Men det er jo nok de færreste, der vælger dette… Skal det være rødvin (og det skal det de fleste steder) så er det altså vigtigt, at vinen ikke har for meget tannin. Man kan derfor enten vælge vine med druetyper, der fra naturens side ikke har så meget tannin eller en tanninrig vin, der har fået lov at modne i tilpas mange år, så tanninen er blevet afrundet og blødgjort.

Vine fremstillet på Syrah og Barbera indeholder en del syre og ikke så meget tannin, så de egner sig godt til julemaden. Det drejer sig f.eks. om en god Côtes du Rhône vin (f.eks. fra Gigondas eller Chateauneuf de Pape) eller en Barbera vin fra Piemonte i Italien. En Shiraz fra Australien vil også være velegnet. Og den “danske” klassiker Amarone er også veleget, især på grund af fylden, alkoholen og den lette sødme. Ripasso og Zinfandel egner sig også fint.

Af de mere modne vine vil en Bordeaux Cru Classé fra 1990 eller tidligere være et oplagt valg, men der er vi også oppe i en meget dyr vin. Alternativt er en moden Barbaresco eller Barolo også perfekt. Man skal dog være opmærksom på, at vinen stadig skal have noget frugt for at kunne hamle op med maden.

Vil man absolut have en vin på Cabernet Sauvignon, der fra naturens side indeholder en del tannin, bør man vælge en oversøisk, da solen og varmen disse steder som regel har blødgjort tanninen.

I denne første del af julevinstesten er det især de italienske vine vi har med. Barbera er valget, såfremt man ikke ønsker en fyldig og tung vin men i stedet friskhed, syre og modspil. Amarone og Ripasso er det fuldfede valg med masser af fylde, alkohol og lidt sødme. Den eneste vin med 5 stjerner tilhører den sidste kategori. Det er en Ripasso, som vel bedst kan betegnes som en let Amarone eller som en mellemting mellem en Valpolicella (almindelig rødvin fra Veneto) og Amarone.

Zenato Ripassa 2006 er en mellemfyldíg til fyldig vin med en god, ret intens smag, der er blød og harmonisk og med en god fylde. En dejlig mini-amarone, der slutter langt, blødt og godt. Vinen passer fint til den danske julemiddag. Den scorer 89/100 pts. og prisen er kr. 119,00 hos Gravesen Vine.

Navn Region Årgang Score Pris
Barbera
– Castoro Cellars
USA 2005 88 123,00
v/12
Barbera
d’Alba La Soleggiata – Germano Angelo
Italien
Piemonte
2007 85 70,00
v/12
Barbera
d’Alba Mondoca Dardi – Germano Angelo
Italien
Piemonte
2006 87 110,00
v/12
Barbera
d’Alba Gisep – Massolino
Italien
Piemonte
2005 90 250,00
Corvina
Veronese – Montezovo
Italien 2005 87 89,95
(tilbud)
Ripasso
– Recchia
Italien 2004 87 86,00
v/12
Ripassa
– Zenato
Italien 2006 89 119,00
Ripasso
Le Muraie – Recchia
Italien 2004 89 111,00
v/12
Amarone
– Recchia
Italien 2004 90 167,00
v/12
Amarone
– Manara
Italien 2003 89 131,69
(medl.pris)
Amarone
Ca’ Bertoldi – Recchia
Italien 2003 91 246,00
v/12
Merlot
– Raywood
USA 2006 85 49,00
v/12
Cabernet
Sauvignon Indian Wells – Chateau Ste Michelle
USA 2005 89 158,00
Late
Harvest Zinfandel – Castoro Cellars
USA 2004 88 125,00
v/12

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine