27. november 2006

Så er turen kommet til årets store smagning af julevin – altså vinhandlernes bud på vinen, der skal nydes til den traditionelle danske julemiddag. Der er indsendt i alt 40 flasker og for overskuelighedens skyld er testen derfor delt i to. I denne uge ser du bedømmelserne af vine til under 80 kr. Og i næste uge er det så de dyrere vine til over 80 kr., der kommer igennem testen.

Vinene er som altid smagt blindt og scoren er givet uden skelen til julemad eller andet. Så point og stjerner siger altså ikke noget om, hvor god vinen er til julemad.

Lidt om vin og julemad

Når det drejer sig om vin til julemaden er det ikke nemt. Dels er maden svær at hamle op med og dels er mange meget traditionsbundne. Og har man nu altid fået andesteg og en bestemt flaske rødvin, så er det svært at ændre.

De følgende retningslinier kan man således følge som inspiration, men man kan også blot gøre som man altid har gjort – hvis man nu synes, at det smager godt. Mad og vin er et spørgsmål om personlig smag og det skal man huske…

Dansk julemad er traditionelt en meget fed spise. Det er ikke så meget kødet, der er fedt, men mere tilbehøret som brun sovs og brunede kartofler. Til fed mad har man derfor generelt brug for en vin, der kan give modspil og “friske” lidt op og som derfor generelt skal være fyldig, have godt med alkohol og gerne noget syre og sødme. For meget tannin (garvesyre) og tørhed skal man holde sig fra. En ung klassisk Bordeaux er derfor som hovedregel ikke sagen.

Vin til and, gås eller flæskesteg

Egentlig burde man vælge en god fyldig hvidvin fra f.eks. Alsace til den danske jul. F.eks. en Riesling Grand Cru eller en Pinot Blanc. Men det er jo nok de færreste, der vælger dette… Skal det være rødvin (og det skal det de fleste steder) så er det vigtigt, at vinen ikke har for meget tannin (garvesyre). Man kan derfor enten vælge vine med druetyper, der fra naturens side ikke har så meget tannin eller en tanninrig vin, der har fået lov at modne i tilpas mange år, så tanninen er blevet afrundet og blødgjort.

Vine fremstillet på Syrah og Barbera indeholder en del syre og ikke så meget tannin, så de egner sig godt til julemaden. Det drejer sig f.eks. om en god Côtes du Rhône vin (f.eks. fra Gigondas eller Chateauneuf de Pape) eller en Barbera vin fra Piemonte i Italien. En Shiraz fra Australien vil også være velegnet. Også alkoholrige vine som Amarone, Ripasso eller Zinfandel egner sig fint.

Af de mere modne vine vil en Bordeaux Cru Classé fra 1990 eller tidligere være et oplagt valg, men der er vi også oppe i en meget dyr vin. Alternativt er en moden Barbaresco eller Barolo også perfekt. Man skal dog være opmærksom på, at vinen stadig skal have noget frugt for at kunne hamle op med maden.

Mange af disse generelle retningslinier har vinhandlerne også forsøgt at vælge vin efter. Halvdelen af vinene er således mere eller mindre fremstillet på Syrah/Shiraz. Enten fra oversøiske lande eller fra Sydfrankrig (Rhône og Languedoc). Nogle af vinene har dog endnu lidt hårde tanniner, som vi ikke har brug for!

Blandt de 20 vine er der to vinhandlere, der har turdet at indsende hvide vine. Og en af disse vil faktisk være fremragende til and og flæskesteg. Carmen Chardonnay 2005 fra Chile er en mellemfyldig vin med flot frugt og en ret intens smag med lækker fylde og en meget flot harmoni. Her er ganske let fadlagring, der komplementerer vinen flot. Den er ganske enkelt både let cremet og frisk på samme tid og det giver en meget flot smag. Dejlig vin og imponerende flot til prisen. Er man mest til hvidvin er den perfekt juleaften. Den scorer 86/100 pts. og prisen er kr. 59,50. Find en forhandler på www.wine.dk.

Normalt har jeg det lidt svært med Carmenere, men chilenske Errazuriz Carmenere 2005 må være undtagelsen! Det er noget nær den perfekte julevin. Den er en mellemfyldig vin med flot frugt og en moden, let krydret og meget behagelig smag. Her er flotte, bløde tanniner og en god fadlagring, der bestemt bemærkes, men ikke er overdreven. Slutningen er harmonisk, lang og med et let sødmefyldt touch. Dejlig! Den scorer 87/100 pts. og prisen er kr. 79,75 hos H.J. Hansen og Magasin.

Navn Region Årgang Score Pris
Chardonnay
– Woodhouse
Australien 2006 84 49,95
v/12
Chardonnay
– Carmen
Chile 2005 86 59,50
Sud
– San Marzano
Italien 2005 84 59,95
v/12
Costalago
Rosso Veronese – Zeni
Italien 2004 85 69,00
Melithon
Crianza – Dolores Morenas
Spanien 2002 81 64,95
Côtes-du-Rhône
Grande Réserve – Pierre Amadieu
Frankrig
Rhône
2004 86 79,95
v/12
Carmenere
– Errazuriz
Chile 2005 87 79,75
Malbec
Reserve – Viu Manent
Chile 2003 85 59,95
v/12
Syrah
– Hahn
USA 2004 85 79,75
Shiraz
Cabernet – Woodhouse
Australien 2005 80 49,95
v/12
Shiraz
– Talinga Park
Australien 2005 83 44,95
Block
42 Cabernet Reserve – Deakin Estate
Australien 2004 86 69,00
Merlot
– Woodhouse
Australien 2005 85 39,95
v/12
3
Bridges Shiraz – Westend
Australien 2002 85 59,51
v/12 (medl.pris)
Syrah
– Cycles Gladiator
USA 2004 84 59,75
v/12
Malbec
– Del Fin Del Mundo
Argentina 2005 84 49,95
v/12
Boutique
Merlot – Todoroff
Bulgarien 2004 80 76,00
Côtes-du-Rhône
– Orsan
Frankrig
Rhône
2005 83 49,95
Chateau
La Baronne – Chateau La Baronne
Frankrig 2003 84 59,75
Collection
Privée – Chateau Pennautier
Frankrig 2002 85 69,00

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine