9. februar 2006

Denne uges test byder på 12 vine fra den toscanske vinregion Chianti Classico. Oprindeligt var Chianti Classico en sub-appellation af den større Chianti-region, men siden 1996 har man været helt selvstændig med egen DOCG-appellation og egne regler. Det betød blandt andet, at reglerne for hvilke druetyper man måtte/skulle anvende blev ændret, således at andelen af hoveddruen Sangiovese blev hævet fra minimum 75% til 80% og kravet om at andre druer skulle iblandes blev frafaldet, således at man gerne må fremstille en vin på 100% Sangiovese.

Oprindeligt måtte man også iblande de grønne druer Malvasia og Trebbiano, men det er fra årgang 2006 ikke længere tilladt. Nu er det kun blå druer i en rød vin! Af andre druer anvendes især de lokale Canaiolo og Colorino, eller de “internationale” Cabernet Sauvignon og Merlot.

Der findes to typer af Chianti Classico; den “almindelige” og riserva. Den almindelige er som regel en ung vin, der må sendes på markedet den 1. oktober året efter høsten. Riserva-udgaven skal lagre i minimum 24 måneder, inden den må frigives til salg. Begge typer er med i dagens test.

Mange Chianti Classico vine kan kendes på den sorte hane (Gallo Nero), der er påklistret flasken. Dette er et tegn på, at vinproducenten er medlem af Gallo Nero konsortiet. Såfremt dette mærke er påklistret flasken er den således fra Chianti Classico. Men der er mange producenter, der ikke er medlem af denne organisation, så man skal ikke tage det som et kvalitetsstempel. Nogle af de allerbedste producenter har med vilje valgt ikke at være medlem, selv om der på det sidste er ved at ske en forbrødring på området.

De frugtige unge Chianti Classico er som skabt til pastaretter med deres gode syre, mens de lidt tungere riserva’er kan klare de fleste kødretter og gerne krydret med toscanske krydderier. Og så ved jeg at man som vinskribent ikke må anbefale ost og rødvin! Men faktisk synes jeg, at Chianti Classico med dens typiske syre kan klare mange oste og da mange læsere sikkert gerne stadigvæk vil have ost og rødvin, så prøv en Chianti Classico næste gang.

God Chianti Classico er desværre ingen billig vin. Det ses også i dagens test. Kvalitetsniveauet er ganske højt med points fra 85 til 90 pts. Men der er kun én vin der opnår 5 stjerner – altså hvor der er tale om et superkøb. Vinen med 5 stjerner er Nozzole Chianti Classico 2003. Det er en mellemfyldig til fyldig vin med flot moden frugt og en flot, rank og lidt rustik smag. Her er flotte bløde tanniner og lidt ristede elementer fra fadet, men det er meget harmonisk. Nærmest prototypen på god Chianti Classico. Den scorer 89/100 pts. Prisen er kr. 99,50 hos Sigurd Müller Vinhandel.

I øvrigt er testen bedste vin fra samme vingård. Det er Nozzole La Forra Chianti Classico Riserva 2000. Den er mellemfyldig til fyldig med flot moden frugt og en ret kraftig og lidt krydret smag. Her er flotte, ranke tanniner, der giver styrke uden at dominere. Fadlagringen bemærkes men er flot integreret. Slutningen er lang, blød og med lidt krydderi. Flot rank vin. Den scorer 90/100 pts. og prisen er kr. 160,00 hos Sigurd Müller Vinhandel.

Navn Region Årgang Score Pris
Chianti
Classico – Quercia al Poggio
Italien
Toscana
2002 87 105,00
Chianti
Classico – Villa Cafaggio
Italien
Toscana
2002 88 129,95
v/12
Chianti
Colli Senesi – Palagetto
Italien
Toscana
2003 85 59,00
v/12
Chianti
Classico – Antico Borgo di Sugame
Italien
Toscana
2003 87 85,00
v/6
Chianti
Classico – Nozzole
Italien
Toscana
2003 89 99,50
Chianti
Classico – Isole e Olena
Italien
Toscana
2003 87 129,95
v/12
Frimaio
Chianti Classico – Poggio Romita
Italien
Toscana
2001 88 117,00
Chianti
Classico – Castello dei Rampolla
Italien
Toscana
2001 88 149,95
v/12
La
Forra Chianti Classico Riserva – Nozzole
Italien
Toscana
2000 90 160,00
Croce
Chianti Classico Riserva – Terrabianca
Italien
Toscana
2001 88 159,00
Frimaio
Chianti Classico Riserva – Poggio Romita
Italien
Toscana
2001 89 147,00
Rocca
Guicciarda Chianti Classico Riserva – Barone Ricasoli
Italien
Toscana
2001 89 129,00
Chianti
Classico Riserva – Quercia al Poggio
Italien
Toscana
2001 88 145,00

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine