torsdag 18. oktober 2018
Forside >> Artikler >> Washington State – USA’s nordlige vinstat

Washington State – USA’s nordlige vinstat

Hvem skulle tro at noget af det bedste vin i USA bliver fremstillet nær den nordlige grænse til Canada? Det er i hvert fald svært at tro, når man ankommer til hovedbyen i Washinton State, Seattle, som er et af de mest regnfulde områder i USA og hvor klimaet i bedste fald er lig det danske.

Men den er god nok! For Washington State har de bedste vejrmæssige betingelser for at fremstille vin, der kan måle sig med det bedste i verden. Det kræver blot at man foretager en lille rejse fra Seattle mod øst og kommer ind i vinområdet Columbia Valley. På den rejse (3-4 timer i bil) passerer man bjergkæden Cascade Mountains, der er en del af den klimatiske forklaring. Fra vestsiden (Seattle) kommer vestenvinden med regn og snusk men det stoppes af bjergkæden, så østsiden er solrig og tør.

Det er en storslået oplevelse at køre denne tur. Midt i maj er der stadig sne på toppene og da vi passerede Snoqualmie passet var der stadig sne på skiløjperne og det sneede sågar en smule! Når man er forbi passet forsvinder skyerne stille og roligt, regnen hører op og når man kommer ned i dalen skinner solen fra en skyfri himmel.

Hvad der syntes at være en vinmæssig umulighed synes nu at være mere sandsynlig omend området ved første øjekast ser noget goldt og ufrodigt ud. Vi er nemlig ankommet til en ørken.


Ørkenen er skabt over mange tusinde år og gennemskæres at 3 floder; Columbia, Snake og Yakima, der alle flyder sammen i den sydlige del af staten og fortsætter som Columbia River mod Stillehavet. Jordbunden i denne ørken er først og fremmest sand kombineret med ler nogle steder. Perfekt til vindyrkning for det gør at vinstokkene tvinges til at søge nedad efter energi (vand) og mineraler.

Betingelsen for vindyrkning her er dog vand. Og da der kun falder 15-20 cm om året af naturlig vej, skal der kunstvanding til. Vandet kommer dels fra bjergene, dels fra floderne, men der er rationering på, så det er ikke en ubegrænset størrelse. Men med kunstvandingen kan producenterne næsten lege gud og har derfor de bedste betingelser for vindyrkning.

Vindyrkning i Wasington State i større grad er en relativ ny beskæftigelse. Staten er kendt som USA’s have med masser af andre afgrøder som hvede, æbler, asparges, løg. Og vindyrkningen begyndte først for alvor med tilplantninger i 70’erne og tog yderligere fart i 90’erne. Nu er der over 12.000 ha vinmarker (hvilket er ca. halvt så stort som New Zealand) og over 400 vinproducenter.

Vindyrkningen sker nordligere end Californien på samme breddegrad som Bordeaux, så her er mange lyse timer med masser af sol og varme og kolde nætter, som medvirker til at druerne bevarer deres friskhed, aromer og syre. Og når man så kombinerer det med den optimale mængde af vand på de rigtige tidspunkter, ja så har man de bedste forudsætninger for vindyrkning.

Med disse betingelser er det ikke underligt, at vinfolket i Washington er entusiastiske, venlige og gæstfrie. De har en god historie at fortælle…

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*