fredag 18. august 2017
Forside >> Vinens ABC >> Spanien >> Navarra

Navarra

Navarra ligger I det nordlige Spanien mellem Pyrenæerne og Ebro-floden og grænser op til det mere kendte Rioja mod vest og sydvest. Området er 10.000 kvadratkilometer med godt 500.000 indbyggere, heraf 200.000 i hovedbyen Pamplona.

Klimamæssigt påvirker Atlanterhavet Navarra mere end Middelhavet og det giver lidt køligere forhold, især om natten i vækstsæsonen. Dette er til stor gavn i vindyrkningen og giver bedre modnede druer. DO Navarra består af små 18.000 ha vinmarker og der fremstilles både røde (70%), rosé (25%) og hvide (5%) vine.

De godkendte druer er:

Røde: Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Graciano og Mazuelo.

Hvide: Viura, Chardonnay, Muscat og Malvasia.

navarraFor ikke så mange år siden var Navarra mest rosé-land, fremstillet på Garnacha, der da også stadig er den dominerende drue. Men de fleste nyplantninger sker med Tempranillo og Cabernet Sauvignon på bekostning af Garnacha. Og der er ingen tvivl om, at Tempranillo og til dels Cabernet er vejen frem mod bedre røde vine.

Som så mange andre steder i Spanien foretages klassifikationen af vinene efter hvor lang tid og hvordan, vinene har været lagret. Crianza angiver at vinen skal have lagret i minimum 12 måneder på egefad (6 mdr. for hvid) inden den frigives til salg. For Reserva vine er lagringskravet 36 måneder, heraf mindst 12 måneder på egefad (24 mdr./6 mdr. for hvide). Og endelig er Gran Reserva lagret i mindst 5 år, heraf mindst 24 måneder på egefad (48 mdr./6 mdr. for hvide).

Og besøger man vingårde i Navarra er der da også egefade så langt øjet rækker hvert eneste sted. De fleste fremstillet på amerikansk eg men flere og flere er på vej mod at anvende den dyrere franske eg.

egefade i navarra

Vinproduktionen i Navarra er på mange måder traditionel omend der anvendes moderne og “up-to-date” produktionsudstyr. Den “traditionelle” Navarra-vin, hvis man kan tale om en sådan, har en god frugt og en blød smag, hvor sødmen fra fadlagringen slår igennem. Nogle vine kan være meget faddomineret – noget som man også finder hos naboen Rioja. Det er klart at 24-36 måneder fadlagring på den søde amerikanske eg ikke kan undgå at smitte af på vinen.

Men mange kvalitetsbevidste vinproducenter, heraf en del relativt nye vinfirmaer, er begyndt at neddrosle fadets dominans og fremstille vine med kortere fadlagring og fadlagring på fransk eg eller en kombination af fransk og amerikansk eg. Det giver mere moderne og frugtdominerede vine uden det ødelægger det lokale præg, som Tempranillo- og til dels Cabernet-druen giver. På den måde rammer Navarra-vinene bredere og kan også begejstre den moderne forbruger.

Danmark er i øvrigt det 4. største eksportmarked for Navarra-vin, selvom eksporten er faldet med 33% siden 1997. De sidste år har dog vist en opadgående tendens igen.

Anbefalelsesværdige vine fra Navarra:

Bodega Otazu
Bodega Julian Chivite
Palacio de la Vega
Bodegas Marco Real
Bodegas Ochoa
Castillo de Monjardin

VinTesten:
Se smagekommentarer i VinTesten af vine fra Navarra

En kommentar

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*