torsdag 29. december 2016
Forside >> Vinens ABC >> Spanien >> Catalansk Vin

Catalansk Vin

Cataloniens placering i det nordøstlige hjørne af Spanien har altid betydet, at regionen har være involveret i handel både med Frankrig i nord og via havnen i Barcelona, der er den største i Spanien. Catalonien har været selvstændigt i mange perioder og underlagt både Frankrig og Spanien i andre perioder. Under Francos regime var det catalanske sprog forbudt men efter hans død blev Catalonien en selvstyrende region med eget sprog i 1978.

Vin har altid været en stor del af catalanernes liv men tidligere var det oxiderede rancios eller søde forstærkede vine, der prægede området – lidt som i det sydlige Frankrig.

Den store ændring skete efter 2. verdenskrig og som i mange andre vinregioner verden over har et enkelt firma betydet meget for udviklingen. I Catalonien er det Torres.

Miguel Torres (den nuværende Miguels far) rejste til USA under krigen for at sælge vin, da det europæiske marked var lukket på grund af krigen. Efter krigen var Torres et kendt mærke i både Nord- og Sydamerika.

I 1960’erne blev sønnen Miguel Agustin Torres uddannet som ønolog og begyndte med det samme at indføre nye metoder i vindyrkningen og var de første til at installere ståltanke og temperaturkontrol i Catalonien. Miguel Agustin plantede også Cabernet Sauvignon og Merlot de rette steder.

Siden er det gået stærkt og Catalansk vin har – som al spansk vin – set en fantastisk opblomstring de sidste 10-20 år i tæt tilknytning til den gastronomiske revolution landet også har været igennem. Det er ikke helt tilfældigt at verdens bedste restaurant for nogle år siden var catalanske El Bulli og at den nuværende er El Cellar de Can Roca i Girona – også i Catalonien.

I dag er catalansk vin mere mangfoldigt end nogensinde. Man finder stadig gamle vingårde, der producerer rancios og licoros som man har gjort i århundreder. Du finder små lokale kooperativer, der kun sælger vinen i dunke til deres lokale markeder. Men hertil er kommet store moderne, internationale vinfirmaer som Torres og Cordoniu og boutique vingårde, der producerer enkeltmarksvine i små mængder og til høje priser. Kultvinen har holdt sit indtog – ikke mindst i Priorat området.

Og så trives Cava’en i høj grad. En slags fattigmandschampagne men også her finder man små, kvalitetsproducenter, der kan hamle op med den franske drik. Og til den lokale tapas er den svær at komme uden om.

I dag findes der 11 selvstændige DO’er i Catalonien og så Cava oveni.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*