onsdag 28. juni 2017
Forside >> Vinens ABC >> Opbevaring og lagring af vin

Opbevaring og lagring af vin

Der er mange, der opbevarer vin i soveværelset. Det kan være det bedste sted i en lejlighed eller et hus og er i hvert fald bedre end køkkenet. Det bedst egnet sted er dog en kælder eller et andet køligt rum. Nedenfor gives nogle retningslinier for, hvordan vin bedst opbevares:

Temperatur

Den bedste opbevaringstemperatur for vin ligger på ca. 10-12° . Det er de færreste, der har mulighed for selv at opbevare vin under disse forhold. Derfor er det vigtigste, at temperaturen er konstant og at vinen således ikke bliver udsat for pludselige temperaturudsving. En langsom stigning og fald (f.eks. sommer og vinter) er ikke skadelig. Desuden skal man være opmærksom på, at vin udvikler sig hurtigere, jo varmere forhold de opbevares under.

Luftfugtighed

Den rigtige luftfugtighed er vigtig for korkproppens evne til at holde luft ude. I et meget tørt rum vil proppen skrumpe og tillade luft at komme ind i flasken og derved ødelægge vinen. Den ideelle luftfugtighed bør være ca. 55-75% men alt over 35% går an. I øvrigt skal man være opmærksom på, at hvis der er meget fugtigt kan det ødelægge etiketterne.

Lys

Det farvede glas, som mange vinflasker er lavet af, beskytter ikke mod sollysets skadelige virkning på vinen. Derfor skal flaskerne ligge i mørke – evt. kan man opbevare dem i de kartoner/trækasser, man (måske) har fået dem leveret i.

Vibrationer

Vine som skal lagre længe (flere år) skal ligge et sted, hvor de ikke udsættes for vibrationer fra f.eks. køleskab, vaskemaskine, tørretumler, fyr m.m. Gentagne vibrationer kan ryste vinens fine bestanddele fra hinanden.

Lugte

Ved længere tids opbevaring må vinen ikke udsættes for stærke lugt, da det kan have en dårlig indflydelse på vinen. Køkkenet eller garagen er derfor ikke noget optimalt sted, ligesom mindre rum, hvor der ryges meget eller et vaskerum, er en dårlig idé.

De ovenstående retningslinier gælder først og fremmest for vine, som bliver bedre ved længere tids lagring – typisk de lidt dyrere vine. Er vinen købt for at blive drukket indenfor de næste par år, kan man godt gå lidt på kompromis med nogle af retningslinierne.

Endvidere skal man forsøge at efterleve følgende:

  • Alle flasker skal opbevares liggende, så vinen har kontakt med korkproppen og man derved undgår en udtørring af proppen.
  • En god kælder er så klart det bedste opbevaringssted, men også en trappeafsats eller et madkammer el. lign. med neutral lugt egner sig.
  • Har man en tør kælder kan man opstille en luftfugter eller evt. placere et par spande med vand i lokalet for at få fugtigheden op.
  • Det værste sted man stort set kan opbevare vinen er der, hvor de fleste har nogle flasker liggende – i køkkenet. Her er der mados, hyppigt skiftende temperaturer, lyst og måske også rystelser. Så opbevar kun den vin, der umiddelbart skal drikkes (indenfor de næste dage) i køkkenet.
  • Køleskabe egner sig ikke til længere tids vinlagring, selvom der både er køligt og mørkt. Temperaturen svinger konstant op og ned nogle grader og det vibrerer meget. Og tænk hvis vinen tager smag fra “gamle Ole”-osten! Man kan købe deciderede vinskabe, som har den rette temperatur og fugtighed. Disse er perfekte, men ikke helt billige. Priserne starter ved ca. kr. 6.000.

Man kan hos mange større vinhandlere få opbevaret sin vin i vinhandlerens kælder mod et mindre gebyr. Dette kan også anbefales, men så har man til gengæld ikke den fornøjelse, at man kan gå og kigge på den!

En kommentar

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*