mandag 20. november 2017
Forside >> Vinens ABC >> Østeuropa >> Ungarn

Ungarn

Ungarn er nok det af de tidligere østeuropæiske lande, der har de største vinmæssige muligheder og som også har haft de største fremskridt siden 1989/90. Under kommunismen var det først og fremmest mængden og ensformigheden, der var i højsædet. Nu har kvaliteten atter fået en renæssance. Endvidere har Ungarn også store vinmæssige traditioner – ikke mindst indenfor dessertvinen Tokay.

Ungarn har et hav af lokale druer, som igen er på vej frem; Furmint, Ezerjó, Mezefehér, Hárslevelü, Kardarka, Léanyka og Kékfrankos. Alle giver spændende, tørre, krydrede og fyldige vine. Der dyrkes dog også de internationale druer som Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay.

Den mest berømte ungarske vin er dog Tokay, som er blevet produceret i mere end 200 år. Den produceres i Eger og har optimale vilkår for “ædel råddenskab” ved Bodrog-floden. Vinmosten er ekstrem sød og har svært ved selv at gære til mere end nogle få procent alkohol. Derfor tilsættes den tør basisvin. Alt efter sødme (og kvalitet) tildeles den færdige Tokay 3 til 7 “puttonyos”, hvor 7 er den sødeste og bedste vin.

Det er nok især Tokay-vinen der skal bringe Ungarn tilbage igen på vinkortet. Og der har da også været mange udenlandske investeringer i netop Tokay. En af de mere kendte er Royal Tokaji Company, som bl.a. har den engelske vinskribent Hugh Johnson og danskeren Peter Vinding som investorer.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*