Bulgarien

Bulgarsk vin har vi kendt og drukket i mange år i Danmark. Mange har smagt Cabernet Sauvignon og Merlot fra Bulgarien – og mange af vinene ganske gode endda, især til prisen. De hvide vine er dog sjældent gode. Gå uden om dem!

Druer

Bulgarien er især kendt for sine Cabernet Sauvignoner, som da også er den mest tilplantede drue. Men også moden Merlot, og de lokale Gamza, Mavrud og Melnik er blandt de bulgarske røde druetyper. Af hvide typer findes Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling og Aligoté.

Regioner

Landet er delt i 5 vinregioner. I den nordlige del ligger Suhindol, Russe og Svishtov – her er de røde vine bedst. I den østlige del ligger Khan Krum og Varna. Klimaet er her påvirket af Sortehavet og produktionen er fortrinsvis hvidvine. I den sydlige region ligger Plovdiv og Assenovgrad og den sydvestlige, som især producerer rødvine på Melnik druen. Inde i landet ligger Subbalkan, som huser Sliven vinbruget, der er Bulgariens største og som dyrker de fleste druer i store mængder.

Klassifikation

Bulgarien har fire kvalitetskategorier. Den laveste er landvin, som kommer fra et bestemt område og druetypen må påføres etiketten. Den næste kategori er Varietale vine, som kun består af én druetype og er fra et af 43 geografiske områder. Reserve og Special Reserve er bedre Varietal vine, som har lagret længere (2 år for hvide og 3 år for røde). De bedste vine findes i kategorien Controliran. Der findes 27 Controliran vine, der fremstilles på en bestemt drue i en bestemt region.

Årgange og smag

Årgange betyder ikke så meget for bulgarsk vin, men drik (rød)vinen, mens den er ung og har sin frugt i behold. Som regel er vinene gode i forhold til prisen og passer til næsten al slags mad.

Sælg eller køb vin på VinForum VinAuktion