onsdag 22. november 2017
Forside >> Vinens ABC >> Italien >> Asti

Asti

Asti er navnet på en af hovedbyerne i Piemonte og det er herfra navnet til den mousserende vin, Asti, stammer. Den fremstilles på den grønne druetype, Moscato, som vokser i bakkerne rundt om byen og er den mest udbredte grønne drue i hele Piemonte, der jo desuden er kendt for vine som Barolo og Barbaresco.

Moscato druen er meget aromatisk og bruges også til almindelige hvidvine, der dog godt kan blive lidt sukkersøde, så derfor fandt man ud af, at tilføjelse af kulsyre kunne give vinene noget mere friskhed og lethed samt gøre dem nemmere at drikke.

Der findes i grove træk to forskellige Asti-typer; Asti Spumante og Moscato d’Asti.

asti spumanteAsti Spumante

Asti Spumante har det højeste tryk i flasken og laves enten ved den lidt dyre champagnemetode eller ved tryktanksmetoden. Den sælges også i en speciel ”champagne-flaske” med champagneprop. Det er som regel i Asti Spumante gruppen, vi finder mange af de mere industrielt fremstillede Asti’er, som bl.a. sælges i supermarkederne. Mange af producenterne er samtidigt kendte vermouth-producenter som f.eks. Cinzano og Martini & Rosso. Martini Asti er en af de mest kendte i Danmark.

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti er den første hvide vin, der fik den højeste klassifikation, DOCG, i Piemonte-regionen. Den skal have et potentielt alkoholniveau på mindst 12 % og indeholde mindst 3,5 % restsukker. Selve vinen er sød eller halvsød. Både sødme og bobler kommer ad naturlig vej idet, man stopper gæringen i en tryktank. Det gør at den endelige vin kun har et alkoholniveau på 5-6 %. Moscato d’Asti er egentlig ikke ”rigtig” mousserende, da trykket er forholdsvist lavt, men blot let perlende eller ”frizzante”, som man siger på de kanter. Der fremstilles langt færre Moscato d’Asti vine end Asti – kun ca. 3 mill. flasker om året.

Prismæssigt er Asti Spumante som regel de billigste og fås i den meget lave ende af prisskalaen, men en god Moscato d’Asti fra en af Piemontes små og bedre producenter koster omkring 100 kr.

Asti og mad

Både Asti Spumante og Moscato d’Asti er søde og meget aromatiske vine med hyld, æble, appelsin og sødme i både duft og smag. Sammen med den lette alkohol kan den ikke bruges til alle desserter, men passer bedst til retter, hvor der indgår frugt. F.eks. er den helt fantastisk til jordbær og desserter med både frugt og kage. Den passer også godt til kransekagen nytårsaften – så ødelægger man ikke en rigtig (og tør) champagne. Endelig er den skøn bare at skylle ned som en forfriskning eller aperitif.

Gode links til Asti Spumante og Moscato d’Asti:

Find Asti i VinForum VinTest

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*