onsdag 28. december 2016
Forside >> Vinens ABC >> Italien >> Amarone

Amarone

Amarone er en af de mest populære vine i Danmark. Det er som om de bløde men kraftige og alkoholtunge vine passer godt til dansk mad og det danske klima.

Amarone fremstilles i Valpolicella i Veneto i det nordlige Italien – ikke så langt fra Gardasøen, hvis det er mere bekendt. Det fulde navn er egentlig Amarone della Valpolicella. Den er en såkaldt Passito-vin – en vin der er fremstillet af tørrede eller halvtørrede druer. Man høster som normalt druerne i september måned og derefter sorteres de bedste og mest sukkerrige druer fra og lægges til tørre på træbakker eller sivmåtter i lader beregnet til formålet.

tørrede amaronedruerI denne “tørringsproces” fordamper noget af vandet i druerne og derved koncentreres sukkerindholdet. Og da det er sukkeret, der omdannes til alkohol, giver det mere alkohol til Amaronen. Druerne ligger til tørre i nogle måneder ofte helt til marts måned året efter høsten. Derefter presses druerne og gæres og efterfølgende lægges vinen på fade for at modnes yderligere. Den skal lagre i minimum 2 år for at kunne kalde sig Amarone. De bedste lagrer dog ofte længere.

Hvordan smager en Amarone?

Navnet Amarone kommer af amaro, der betyder bitter. Amarone er således en tør vin og har altid et højt alkoholniveau på min. 14%, men 16%-17% er ikke ualmindeligt. Groft sagt kan man inddele Amarone i to smagsretninger. Den ene er traditionalisterne, der anvender store, gamle fade og lang kælderlagring. Her er det især tørrede frugter som svesker og blomme, der er fremherskende måske med lidt chokoladearomaer. De moderne producenter forsøger at bevare frugten i vinen og kombinere en vis friskhed med den kraftige alkohol. Her er det især kirsebæraromaer, der er tydelige og sikkert også svesker og chokolade. Og måske lidt ny eg?

Hvad er prisen på en Amarone?

Da Amarone er blevet populær, er der er en stor efterspørgsel efter vinen. Det er også gået op for supermarkederne og derfor ser vi en masse Amarone vine i 60-80 kr. prisklassen. Disse vine er ikke nødvendigvis dårlige, men de smager ikke som “rigtig” Amarone og derfor bør man i stedet unde sig den rigtige vare. Som med andre italienske topvine som Brunello og Barolo, skal man ofte op på 200 kr. og derover for de gode vine fra anerkendte producenter.

En god madledsager

En Amarone kan klare mange madmæssige parringer, som andre vine må give op overfor. F.eks. går sveskesmagen godt til dansk julemad og selv ikke rødkål, brunede kartofler, svesker og æbler kan slå den omkuld. Også and i andre forklædninger passer fint til Amarone, ligesom det sødlige vildtkød er perfekt. Lokalt i Veneto spiser man ofte kraftige gryderetter til Amarone – også er perfekt match. Endelig kan nogle Amaroner også klare desserter, især hvis der er chokolade iblandet. F.eks. er en chokoladekage et godt valg til de amaroner, der selv har chokoladenuancer i sig.

amarone bogenLær mere om Amarone

Der findes flere gode bøger på dansk om Amarone. Den sidst nye (og efter min mening den bedste!) er Amarone – og vinene fra Valpolicella, skrevet af Thomas Ilkjær. Den er fra 2010. Absolut et køb værd og en god gaveidè. Det er den du kan se omslaget af til højre. Den anden kaldes slet og ret Amaronebogen og er skrevet af Mikael Lyng – en stor amarone-entusiast.

 

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*