tirsdag 21. november 2017
Forside >> Vinens ABC >> Frankrig >> Alsace

Alsace

Alsace er af mange årsager et rigtigt interessant vinområde. For det første producerer man her nogle fantastisk gode vine, der stadig kan fås til en rimelig penge. Og for det andet er Alsace et af de vinområder, der ligger tættest på Danmark. Af de franske områder er det, der er tættest på Danmark – ca. 850 km fra den dansk-tyske grænse.

Alsace bliver da også hyppigt besøgt af mange danskere – enten som decideret feriemål eller som overnatningssted på vej mod sydligere feriemål.

Alsace er på mange måder et anderledes fransk vindistrikt. Mange (også franskmænd) vil endda hævde, at det ikke er rigtigt fransk. Placeringen tæt på Rhinen og med bjergkæderne Vogeserne på den franske side og Schwartzwald på den tyske side har historisk betydet, at Alsace har levet en omtumlet tilværelse mellem fransk og tysk tilhørsforhold.

Fra 1871 og til slutningen af 1. verdenskrig var Alsace under tysk herredømme, men blev derefter fransk. Og med undtagelsen af besættelsen under 2. verdenskrig har Alsace været fransk siden.

Det tyske islæt har dog betydet at langt de fleste indbyggere i Alsace taler et udmærket tysk og derfor er langt nemmere at kommunikere med for os danskere end mange andre franskmænd.

Klimaet i Alsace er godt beskyttet af Vogerserne mod vest og Schwartzwald mod øst. Det giver læ og god varme.

Druetyper

I modsætning til de øvrige franske appellationer skriver man i Alsace druens navn som overskrift på etiketten og ikke slotsnavn eller domæne. Det er således nemt at se, hvad indholdet i flasken er lavet af. Det er muligvis den tyske indflydelse, der gør sig gældende her, da man også i Tyskland nævner druens navn på etiketten.

Der produceres først og fremmest hvidvin i Alsace. De 4 traditionelle (ædle) druer er Riesling, Gewürtztraminer, Pinot Gris (Tokay) og Muscat. Der ud over produceres der hvidvin på Pinot Blanc, Sylvaner og Auxerrois. Den smule rødvin, der produceres i Alsace, er altsammen lavet på Pinot Noir. Disse 8 druetyper er de eneste godkendte i klassifikationssystemet:

RIESLING, er tør, stilfuld og har en delikat frugtsmag. Dens udsøgte bouquet har nuancer, der undertiden er miniral- og blomsteragtige. Denne særlige, gastronomiske vin er umålelig i selskab med fisk, skaldyr, lys kød og naturligvis – egnsretten choucroute (surkål).

GEWÜRZTRAMINER, har krop og en stærk duft af frugt, blomster eller krydderier. Den er kraftig, forførende og til tider lettere sødlig. Vinen er perfekt som aperitif eller i følgeskab med eksotiske retter, stærke oste og desserter.

TOKAY PINOT GRIS har en karakteristisk overdådighed og smag. Den er kraftig, rund og har en lang eftersmag. Dens sammensatte aromaer af underskov virker undertiden letrøgede. Den passer utrolig godt til foie gras (ande- eller gåselever), vildt, lyst kød, steg og indmad.

MUSCAT D’ALSACE har en enestående blød frugtsmag og adskiller sig på grund af sin tørhed fra de søde Muscatvine fra Sydfrankrig. Den giver én en skøn fornemmelse af at spise friske vindruer og kan med held serveres som aperitif, ved receptioner og til asparges.

SYLVANER er bemærkelsesværdig frisk, let og har en diskret frugtsmag. Vinen er behagelig og læskende og kan med held serveres til skaldyr, fisk og en let frokost.

PINOT BLANC, er blød og velsmagende. Den forener friskhed og smidighed og besidder således alle Alsacevinenes karaktertræk. Den passer til de fleste madretter: skaldyr, buffet campagnard (landbuffet), m.m.

PINOT NOIR er den eneste druesort, som i Alsace bruges til at fremstille rød- og rosévine. Dens smag minder om kirsebær, og vinen kommer bedst til sin ret i selskab med rødt kød, vildt, charcuteri samt gedeost eller den lokale Munsterost.

Klassifikation

Alsace er et AC område (Appellation Controlee) og AC bruges normalt i sammenhæng med de 8 drutyper, der er tlladt i Alsace. Man har desuden en Vin d’Alsace Edelzwicker AC, der anvendes til vine, hvor mere end én druetype indgår.

Alsace Grand Cru AC er en højere klassifikation, der er tildelt 50 områder (vinmarker) i Alsace. Der har været meget diskussion om denne Grand Cru klassifikation, da den i sig selv ikke er en garanti for at vinen er bedre. Man er nødt til også at kende domænet (vinproducenten) for at være sikker på at kvaliteten er bedre. De fleste af Grand Cru markerne ligger i den sydlige del af Alsace.

Vendange Tardive og Selection de Grains Nobles er begge søde vine fra sent høstede druer. Selection de Grains Nobles er den fineste af de to og her skal druerne have været angrebet af botrytis eller ædel råddenskab for at kunne blive klassificeret (ligesom i Sauternes).

Cremant d’Alsace er klassifikationen for de mousserende vine – typisk lavet på Pinot Blanc, men også på Pinot Gris, Pinot Noir eller Riesling. Er cremant’en rosé er den fremstillet på Pinot Noir.

Hoteller & Restauranter

Nedenfor er angivet nogle gode hoteller og restauranter i Alsace.

Hoteller:

Abbaye de la Pommeraie (Hotel & Restaurant)
8 avenue de Maréchal Foch
67600 Sélestat
Tlf. (+33)3/88 92 07 84, Fax (+33)3/88 92 08 71

L’Ami Fritz
8 rue des Châteaux
67530 Ottrott-le-Haut
Tlf. (+33)3/88 95 80 81, Fax (+33)3/88 95 84 85

Au Raisin d’Or
28 bis rue Clemenceau
76650 Dambach-la-Ville (besøg Ruhlmann i byen – udmærket vin til en rimelig pris!)
Tlf. (+33)3/88 92 48 66, Fax (+33)3/88 92 61 42

Novotel – Centre Halles (Ligger perfekt i centrum af Strasbourg – følg skilte mod Les Halles)
quai Kleber
67000 Strasbourg
Tlf: (+33)3/88215050, Fax : (+33)3/88215051, e-mail: H0439@accor-hotels.com

Restauranter

Burenwinstubel (glimrende flammkuchen)
15 rue de la Monnaie
67120 Molsheim

Schillinger
16 rue Stanislas
68000 Colmar

La Caveau Morakopf
7 rue des Trois Epis
68230 Niedermorschwihr

La Petite Palette
16 rue de Bâle
68600 Neuf-Brisach

Du kan finde flere rejseoplysninger om Alsace her:

Chateaux et Hotels de France
Logis de France

VinTesten:
Se smagekommentarer i VinTesten af vine fra Alsace

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*