onsdag 20. september 2017
Forside >> Nyheder >> 2005 >> Terroir betyder intet, Parker gør derimod

Terroir betyder intet, Parker gør derimod

Terroir betyder intet i produktionen af store vine – det viser en ny undersøgelse. Undersøgelsen er lavet af Olivier Gergaud fra universitetet i Reims og Victor Ginsburgh fra Université Libre de Bruxelles. De har undersøgt miljømæssige forhold og produktionsteknikker i Haut-Medoc i 1990 på 100 vinmarker, inklusiv Mouton-Rothschild, Latour, Lafite-Rothschild og Margaux. Informationen er lagt i en database sammen med priser og bedømmelser fra smagere som Michael Broadbent og Robert Parker.

Resultatet viser, at produktionsteknikker klart overskygger effekten af terroir, når man skal lave store vine. “Den franske “terroir-legende” holder således ikke”, siger forskerne.

Det er der selvfølgelig mange, der er kritiske overfor – specielt de, der har med franske vine at gøre. Her hævdes det, at det stadig er terroir, der giver dybde, kompleksitet og struktur til vinen og at ikke-franske vine, mangler netop det…

Men hvad terroir ikke kan, det kan den amerikanske vinguru Robert Parker i stedet. I følge økonomen Michel Visser er Parker’s bedømmelser med til at hæve prisen på Bordeaux-vin med op til 15%. Normalt besøger Parker Bordeaux i marts/april måned og bedømmelserne bruges til at bestemme primeur-priserne for årgangen. Men i 2003 kom Parker først i september og dermed var branchen nødt til at fastsætte priserne uden Parker’s bedømmelser. I følge Visser blev de i gennemsnit 2,80 € lavere pr. flaske – og specielt Pomerol er meget afhængig af amerikaneren.

 

 

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*