tirsdag 21. januar 2020
Forside >> Blog >> Resveratrol i vin har mange fordele

Resveratrol i vin har mange fordele

Vi ved, at vin kan have både positive og negative effekter på kroppens forskellige systemer. Et nyt studie viser endda, at det kan være decideret sundt for dig at nyde et enkelt glas til aftensmaden eller ved stuebordet sammen med familien. Det er en sætning, som vi har hørt før, men det er nu engang rigtigt nok.

Studiet viser, at en specifik antioxidant, der findes i planten, kan hjælpe på at nedsætte risikoen for og afhjælpe effekten af depression og angst. Resveratrol har længe været kendt som årsagen bag den førnævnte historie om, at vin er godt for helbredet. Dette nye studie viser, at resveratrol kan hjælpe på et meget specifikt område, nemlig at det kan være med til at reducere effekten af depression og angst.

Studiet fokuserede på effekten, som resveratrol har på corticosterone. Corticosterone er et stresshormon, der ofte forbindes med netop depression og stress. Resveratrol er dog ikke det eneste, der findes i vin. Alkohol er, som helhed, et beroligende middel på kroppens centralnervesystem (CNS), og det kan vi jo ikke komme uden om, at vin er i familie med.

Ifølge en gennemgang foretaget i 2015 af over 15 års forskning på alkohols interaktioner med CNS kan alkoholindtag forstyrrer din søvncyklus og føre til nedsat fokuseringsevne. Dette studie medtog også de gange, hvor folk har drukket så meget, at de får et blackout, så der er selvfølgelig et spektrum af indtag, hvori effekten er forskellig afhængig af netop indtaget.

Det føles dog godt at berolige CNS. I Danmark findes der velsagtens ikke mange voksne mennesker, der ikke har oplevet alkohols positive effekt på humøret, særligt i godt selskab. Det er i beruselsen, hvor vi mærker den euforiske følelse, men samtidig mærker vi også en nedsat dømmekraft, falsk selvværd og i nogle tilfælde sløret tale. Alle ting, som vi ofte støder på, hvis vi tager en aften i byen, og alle ting, som hos de fleste har ført til tvivlsomme beslutninger.

Har du et højt forbrug, der kan påvirke CNS’ets delikate balance, kan det i tilfælde forbundet med et højt og vedvarende forbrug af alkohol have permanente virkninger på centralnervesystemet, f.eks. nedsat hukommelse og immunforsvar. Mange af de kort- og langsigtede effekter af at berolige CNS, såsom forstyrrelse af døgnrytmen, nedsat dømmekraft, sløvhed, apati, irritation mm.  er ofte de samme følelser, som følger med en depression.

Det er derfor en lidt kompleks størrelse, når man taler for de positive aspekter, som vin kan have på depression og angst.

Dr. Kenneth Mukamal, specialist i medicinske sygdomme hos Beth Israel Deaconess Medical Center, foreslog i udgivelsen Harvard Health, at det ville hjælpe at kontekstualisere resveratrols sundhedsmæssige effekt med andre livstilsfaktorer. Effekten af resveratrol kan ikke stå alene. Det hjælper jo f.eks. ikke meget at drikke et glas vin om dagen, mens du ryger 20 cigaretter eller hvis du forbruger i overflod, så alkoholens negative effekter på CNS’et overstiger de positive. Ligesom en sportsudøver, der udelukkende træner sine fysiske færdigheder, men negligerer den mentale træning, så handler det i den grad om at have balance, både i dit forbrug, men også i din krop.

Det handler altså om balance, både i dit forbrug, i din krop og i det mentale, men så kan du også nyde et glas vin med god samvittighed. Som de siger i det store Amerika – Drink responsibly.

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*