13. november 2007

Som en fast tradition smager jeg portvin i slutningen af november måned. Det er altid en spændende smagning og det minder en om, at man i løbet af året har fået drukket for lidt portvin! For at få alle med er der her lige en opdatering om portvin:

Portvin er en forstærket vin. Den ufærdige vin tilsættes vinsprit under gæringen, så gæringen stopper og en del sukker derfor forbliver i vinen. På den måde får portvinen en sødlig karakter. Der findes generelt to typer af portvin; Ruby og Tawny. To engelske navne, (englænderne har altid domineret portvinsproduktionen) der betyder henholdsvis rubinrød (rubin) og brunlig eller gulbrun. De to typer er således opkaldt efter farven på vinen, så det er forholdsvist let at gå til.

Ruby

Ruby er en portvin, der kun i begrænset omfang har fået fadlagring og derfor bevarer en rubinrød farve. Det er den portvinstype, der minder mest om rødvin, hvis man da overhovedet kan sammenligne. Inden for Ruby er der to kvalitetstyper, man bør koncentrere sig om; Vintage og Late Bottled Vintage. Vintage er den fornemste portvin. Som ordet hentyder, er det en årgangsportvin og den fremstilles kun i de bedste år. Vinen skal deklareres og godkendes af portvinsinstituttet. En Vintage lagrer 2-3 år på fad inden den frigives – således er årgang 2005 ved at komme på markedet nu. En Vintage skal normalt lagre 10-20 år inden man tager hul på den, men kan sagtens drikkes før. Man skal regne med at give mindst 150-200 kr. for en god Vintage. Der er dog ingen Vintage Port i ugens test.

Late Bottled Vintage er en slags ”fortrydelsesvin”, der kan fremstilles af druer fra én årgang efter at fristen for at lave Vintage er overskredet. Vinen lagrer 4-5 år på fad inden frigivelse og den skal normalt drikkes, når den sendes på markedet. Nogle kan dog lagre udmærket på flaske også. En god LBV fås til fra omkring 100 kr. og op. En Vintage eller Late Bottled Vintage går rigtigt godt med mange oste, især blåskimmel og specielt Stilton. Endvidere er chokolade-desserter et godt match.

Tawny

Tawny typerne har lagret mange år på fade, hvorved de over tid bliver brunlige og lyse i farven. De udvikler også en mere nøddeagtig og sødlig karakter end Ruby-typerne. Der er også to kvalitetstyper af Tawny portvin; Tawny med alder og Colheita. En Tawny med alder angives enten med 10, 20, 30, 40 eller over 40 år. Det er aldrig blevet helt fastlagt, hvad der ligger i disse aldersbetegnelser, men den generelle holdning er, at vinen i flasken skal have en gennemsnitsalder, der svarer til angivelsen – sådan cirka!

En Colheita er en Tawny fra én bestemt årgang. Den må tidligst tappes efter 7 år men har ikke nogen sidste aftapningsdag. Det betyder, at portvinshusene løbende kan sende nye aftapninger af meget gamle årgange på markedet. Tawny typerne skal ikke flaskelagre – dem bør du drikke, når du køber dem. Tawny med alder og Colheita koster fra ca. 100 kr. og op – jo ældre desto dyrere. De er rigtigt gode til desserter med nødder og mandler, f.eks. til ris a la mande. Og så lige et par råd til sidst. Hvis du vil undgå en dårlig oplevelse, så hold dig til ovennævnte typer. Du bør også gå uden om hvid portvin og så bør du drikke portvinen, når du har åbnet flasken. En åbnet portvin holder ikke meget længere end en rødvin. Så åbn den, drik den – det giver samtidigt en god stemning!

Blandt de testede vine er der flest Tawny-typer. Og der er en særdeles imponerende Colheita iblandt – altså en Tawny fra en bestemt årgang – i dette tilfælde fra 1966. Den er nyligt aftappet og har altså ligget over 40 år på fad. Der er tale om Krohn Colheita 1966 og det er en imponerende flot portvin. Den scorer noget af det højeste i vintesten nogensinde. Den er meget tæt på det perfekte og får 99/100 pts. Det er en mellemfyldig til fyldig vin med flot, lækker, tørret frugt og en enorm koncentreret smag, der er fyldt med nødder, tørret frugt og er behageligt ristet. Her er en flot, flot sødme, der sammen med intensiteten givet et næsten voldsomt udtryk. Men der er flot balance i tingene. Det er så tæt på det perfekte som det kan være. Det er flot, lækkert, intenst. Super! 99/100 pts. og prisen er kr. 799,95 hos Erik Sørensen Vin.

At Krohn er en mester i Tawny-typerne mærkes også i den mere prisbillige Krohn 20 års Tawny. Det er en mellemfyldig vin med lækker, tørret frugt og en meget intens smag, der er fyldt med ristede noter af nødder og mandler og en god sødme. Vinen er koncentreret og fantastisk balanceret mellem det ristede, det søde og alkoholen. En vin hvor man bare kan nyde det ene glas efter det andet! Rigtig, rigtig stor Tawny! Den scorer 93/100 pts. og prisen er kr. 289,95 hos Erik Sørensen Vin.

En anden mester udi Tawny-typen er Burmester. Burmester Colheita 1986 er en fantastisk vin til prisen. Den er mellemfyldig til fyldig med flot, tørret frugt og en meget harmonisk smag, der er ristet med fine orange- og nøddearomaer. Her er en virkelig lækker, ristet sødme i en vin med perfekt balance. Vinen er ikke så intens men mere til den elegante og fine side. Meget, meget velsmagende. Et godt portvinskøb ud over det sædvanlige… Den scorer 92/100 pts. og prisen er kr. 129,95 v/12 fl. hos Philipson Wine.

Navn Region Årgang Score Pris
Six
Grapes Reserve Port – Grahams
Portugal NA 87 99,75
Late
Bottled Vintage – Burmester
Portugal 2001 87 79,95
v/12
Late
Bottled Vintage – Churchill’s
Portugal 2000 89 148,00
10
Years Tawny – Burmester
Portugal NA 87 99,95
v/12
10
Years Tawny – Churchill’s
Portugal NA 88 188,00
20
Years Tawny – Krohn
Portugal NA 93 289,95
20
Years Tawny – Graham’s
Portugal NA 89 299,75
Colheita
– Krohn
Portugal 1997 87 149,95
Colheita
– Burmester
Portugal 1986 92 129,95
v/12
Colheita
– Krohn
Portugal 1966 99 799,95

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine