fredag 18. august 2017
Forside >> Blog >> Længe leve vinbaren!

Længe leve vinbaren!

Det er lidt morsomt at sidde på en dejlig vinbar i Barcelona og samtidigt læse Rasmus Holmgårds artikel, Vinbarens død. For mig at se lever vinbaren bedre end nogensinde – både som koncept og som alternativ til den almindelige restaurant. For vinbaren har vinen som udgangspunkt, mens restauranten har maden i fokus, og det giver naturligvis en forskel.

At vinbaren er ved at lide døden skyldes ifølge Rasmus, at landets restauranter i dag har fået en mere liberal vinpolitik og serverer mange flere vine pr. glas end de gjorde for nogle år siden og på den måde har de overtaget konceptet fra vinbaren, der dermed har udtjent sit formål og dør hen. Med andre ord kan man i dag lige så godt gå på en god restaurant frem for en vinbar for at få et godt glas vin og derfor er vinbaren færdig som koncept, lyder argumentet.

Men er det nu rigtigt? Består vinbarens koncept udelukkende af at servere vin pr. glas eller har den også andre funktioner indbygget? Jeg tror den adskiller sig fra den almindelige restaurant på mange områder og derfor overlever den og derfor har vinbar-konceptet stor succes for øjeblikket både i Danmark og i udlandet.

vinbar disset graus

Cava og tapas på Disset Graus

Nu bliver denne artikel skrevet fra Barcelona og det gør det naturligvis lidt nemmere at være positiv over for vinbar-konceptet, for her trives det jo som en naturlig del af catalanernes kultur. Jeg læste Rasmus’ artikel på en relativ ny vinbar i Born-området, Disset 17 Graus, som faktisk ikke har så mange glasserveringer – der er 5-7 inden for hver gruppe af cava, hvid- og rødvin. Men vinen er i fokus og her er altid fuldt hus. I går aftes viste de også Champions League fodbold i det ene lokale, meget afslappende. Inden for et par hundrede meter herfra ligger 3 andre udprægede vinbarer med vinen i fokus og tapas i anden række. Her lever vinbaren i bedste velgående.

For vinbaren har vinen i fokus og som omdrejningspunkt. Man kommer først og fremmest på vinbaren på grund af vinen – maden er i anden række. Man kommer for at smage noget nyt og noget forskelligt og få kyndig rådgivning og også meget gerne en god snak om vinen.

Vinbaren er som regel uhøjtidelig og de hvide duge er gemt langt væk. Her kommer høj som lav for at nyde et eller to glas vin og det er ikke nødvendig at spise. Selvfølgelig kan man tage en snack, men det er som regel ikke et krav. Det er vinen, der styrer.

Menneskene bag en vinbar er drevet af vinen og deres engagement og fortællelyst lyser ud af dem. For dem er vinen også vigtigst – maden kun sekundær. Jeg indrømmer gerne, at også mange restauranter har kompetente vinfolk – meget kompetente endda – men på restauranterne er det stadig maden, der har førsteprioritet. Restauranternes fokus er mad, vinen er i anden række.

Prisen betyder også noget for vinbarens evne til at trække folk til. Det er betydeligt billigere at få et par glas vin og lidt snacks eller tapas på en vinbar fremfor at skulle nyde en middag på en restaurant. Det er en nemmere beslutning bare at gå ned og få et par glas vin, i stedet for at bestille bord på en restaurant til et bestemt tidspunkt.

Vinbarens koncept overlever jo netop, fordi det er et koncept og fordi det er modsatrettet restaurantens. En vinbar er ikke blot en restaurant med et godt glaskort.

I aften tager jeg endnu et vinbar-besøg i Barcelona og så må jeg se at få besøgt den nye vinbar i min hjemby Roskilde, der for nyligt er åbnet. Skänk hedder den.

Længe leve vinbaren!

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

2 kommentarer

  1. Jeg vil blot sige, at jeg er enig med dig. Vinbaren lever, og den går også en lys fremtid i møde. Man kan diskuterer om restauranternes liberale vinpolitik betyder noget som helst for andre restauranter eller vinbarer. Jeg tror det næppe. Men, kære navnebroder, du ramme spot on med din artikel her. Hyg dig i Barcelona. Til den by taber Aarhus big time!

  2. Hej Jan

    Jeg var i Barcelona her i sommer og besøgte to fantastiske vinbarer (dog ikke den du var på). Jeg tror stadig på at vinbarer har en fremtid her i DK – særligt nu hvor finanskrisen så småt er ved at klinge af. Der vil altid være folk, der hellere vil hygge sig med et godt glas vin fremfor at sidde på endnu en ølbar …

    kh
    Emma

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*