mandag 23. juli 2018
Forside >> Blog >> Karafler

Karafler

Hvad skal man egentlig bruge en karaffel til? Og hvilken skal man vælge? Gode spørgsmål både for begynderen og den lidt mere øvet vinkender. Som jeg ser det, er der især tre gode grunde til at anvende en vinkaraffel.

Den ene er, at give vinen noget luft – at ilte den. Det behøver man ikke nødvendigvis en karaffel til, men den er dog særdeles velegnet til formålet. Mange unge vine har godt af at få noget ilt inden serveringen, så vinen ikke fremtræder lukket og har svært ved at udfolde alle sine duft- og smagsindtryk. Hælder man vinen på en karaffel bliver den iltet under omhældningen og anvender man en karaffel som på billedet med en god bredde, får vinen en stor overflade, der øger iltningen.

Man kan også anvende karaflen til såkaldt dekantering. Her hælder man først og fremmest vinen på karaffel for at befri den for det bundfald, der er opstået under lagring. Omhældningen skal ske forsigtigt, så bundfaldet ikke kommer med over i karaflen.

Endelig er en karaffel perfekt til vinsmagning, hvor man ikke må kende indholdet – altså blindsmagning og så kan den jo være meget nydelig at servere sin vin i (årsag 4 :-)) i stedet for en almindelig flaske.

Karafler findes i mange former, størrelser og priser. Skal den anvendes til iltning bør den have en form som på ovenstående billede. Ellers findes der et utal af forskellige former, som alle kan være meget dekorative. Priserne starter normalt ved ca. 200 kr. og opefter.

Til at rense sin karaffel kan man anvende en karaffelbørste og der findes også en dråbefanger til en karaffel, der opsamler eventuel løbende vin fra karaflens kant.

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

3 kommentarer

  1. I skriver: “Mange unge vine har godt af at få noget ilt inden serveringen”.

    Jeg vil dog mene at det gælder de ældre vine, da de tit virker lukkede hvis de ikke er iltet og blevet åbnet flere timer før servering.

  2. En vinkaraffel der giver vinen stor overflade er velegnet til næsten alle typer vine, især “unge” vine, de lidt ældre og mere komplekse vine kan man også sagtens dekanterer men her vil jeg anbefale en mere slank karaffel, da man blot vil åbne vinen en anelse.

  3. Brug af vinkaraffel er som der bliver nævnt en rigtig god måde, at ilte yngre vine på. Til gengæld må man ikke hælde ældre og gamle vine på karaffel, da der kan være bundfald, og dette vil blive hvirvlet op i selve vinen. Samtidig vil en gammel vin have meget lidt tanin, og alle smagsnuancer kan derfor være helt væk efter en tur på en vinkaraffel.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*