Så er turen kommet til årets store smagning af julevin – altså vinhandlernes bud på vinen, der skal nydes til den traditionelle danske julemiddag. I alt 42 flasker har været igennem testen – en havde prop, så det efterlader 41 vine med bedømmelser, som du kan se nedenfor.
Vinene er som altid smagt blindt og scoren er givet uden skelen til julemad eller andet. Så point og stjerner siger altså ikke noget om, hvor god vinen er til julemad.
Lidt om vin og julemad
Når det drejer sig om vin til julemaden er det ikke nemt. Dels er maden svær at hamle op med og dels er mange meget traditionsbundne. Og har man nu altid fået andesteg og en bestemt flaske rødvin, så er det svært at ændre.
De følgende retningslinier kan man således følge som inspiration, men man kan også blot gøre som man altid har gjort, hvis man nu synes at det smager godt. Mad og vin er et spørgsmål om personlig smag og det skal man huske…
Dansk julemad er traditionelt en meget fed spise. Det er ikke så meget kødet, der er fedt, men mere tilbehøret som brun sovs og brunede kartofler. Til fed mad har man derfor generelt brug for en vin, der kan give modspil og “friske” lidt op og som derfor generelt skal være fyldig, have godt med alkohol og gerne noget syre og sødme. For meget tannin (garvesyre) og tørhed skal man holde sig fra.
Mad til and, gås eller flæskesteg
Egentlig burde man vælge en god fyldig hvidvin fra f.eks. Alsace til den danske jul. F.eks. en Riesling Grand Cru eller en Pinot Blanc. Men det er jo nok de færreste, der vælger dette… Skal det være rødvin (og det skal det de fleste steder) så er det vigtigt, at vinen ikke har for meget tannin (garvesyre). Man kan derfor enten vælge vine med druetyper, der fra naturens side ikke har så meget tannin eller en tanninrig vin, der har fået lov at modne i tilpas mange år, så tanninen er blevet afrundet og blødgjort.
Vine fremstillet på Syrah og Barbera indeholder en del syre og ikke så meget tannin, så de egner sig godt til julemaden. Det drejer sig f.eks. om en god Côtes du Rhône vin (f.eks. fra Gigondas eller Chateauneuf de Pape) eller en Barbera vin fra Piemonte i Italien. En Shiraz vin fra Australien vil også være velegnet. Også alkoholrige vine som Amarone, Ripasso eller Zinfandel vil egne sig fint.
Af de mere modne vine vil en Bordeaux Cru Classé fra 1990 eller tidligere være et oplagt valg, men der er vi også oppe i en meget dyr vin. Alternativt er en moden Barbaresco eller Barolo også perfekt. Man skal dog være opmærksom på at vinen stadig skal have noget frugt for at kunne hamle op med maden.
Mange af disse generelle retningslinier har vinhandlerne også forsøgt at vælge vin efter. Halvdelen af vinene er således mere eller mindre fremstillet på Syrah/Shiraz. Enten fra oversøiske lande eller fra Sydfrankrig (Rhône og Languedoc). Mange af vinene er dog meget unge og flere har endnu lidt hårde tanniner, som vi ikke har brug for! Jeg har derfor snævret feltet ind til følgende, som jeg stærkt kan anbefale til julemaden, men flere andre er også gode – læs selv beskrivelserne. Der er 12 vine (9 indeholder Syrah) og de er i alle prislag:
Navn | Region | Årgang | Score | Pris |
Corbieres – Chateau La Bastide |
Frankrig | 2003 | 87 | 49,75 |
– Labeye |
Frankrig | 2004 | 86 | 55,00 |
Red – Heartland |
Australien | 2003 | 86 | 59,95 v/12 |
– Ventisquero |
Chile | 2003 | 87 | 75,00 |
Reserve – Norton |
Argentina | 2003 | 89 | 84,00 |
Sirah – Parducci |
USA | 2002 | 89 | 89,00 |
Diem – Domaine Le Murmurium |
Frankrig Rhône |
2003 | 90 | 89,00 |
– Catena |
Argentina | 2002 | 90 | 109,95 |
Feline – Domaine Borie de Maurel |
Frankrig | 2002 | 90 | 118,00 |
Cut Shiraz – Heartland |
Australien | 2003 | 91 | 119,95 v/12 |
Syrah – Chateau des Estanilles |
Frankrig | 2001 | 92 | 164,00 |
Heysen – Rolf Binder |
Australien | 2003 | 95 | 289,75 |
Alle bedømte vine: