onsdag 22. november 2017
Forside >> VinTest >> 2005 >> Julevin

Julevin

Så er turen kommet til årets store smagning af julevin – altså vinhandlernes bud på vinen, der skal nydes til den traditionelle danske julemiddag. I alt 42 flasker har været igennem testen – en havde prop, så det efterlader 41 vine med bedømmelser, som du kan se nedenfor.

Vinene er som altid smagt blindt og scoren er givet uden skelen til julemad eller andet. Så point og stjerner siger altså ikke noget om, hvor god vinen er til julemad.

Lidt om vin og julemad

Når det drejer sig om vin til julemaden er det ikke nemt. Dels er maden svær at hamle op med og dels er mange meget traditionsbundne. Og har man nu altid fået andesteg og en bestemt flaske rødvin, så er det svært at ændre.

De følgende retningslinier kan man således følge som inspiration, men man kan også blot gøre som man altid har gjort, hvis man nu synes at det smager godt. Mad og vin er et spørgsmål om personlig smag og det skal man huske…

Dansk julemad er traditionelt en meget fed spise. Det er ikke så meget kødet, der er fedt, men mere tilbehøret som brun sovs og brunede kartofler. Til fed mad har man derfor generelt brug for en vin, der kan give modspil og “friske” lidt op og som derfor generelt skal være fyldig, have godt med alkohol og gerne noget syre og sødme. For meget tannin (garvesyre) og tørhed skal man holde sig fra.

Mad til and, gås eller flæskesteg

Egentlig burde man vælge en god fyldig hvidvin fra f.eks. Alsace til den danske jul. F.eks. en Riesling Grand Cru eller en Pinot Blanc. Men det er jo nok de færreste, der vælger dette… Skal det være rødvin (og det skal det de fleste steder) så er det vigtigt, at vinen ikke har for meget tannin (garvesyre). Man kan derfor enten vælge vine med druetyper, der fra naturens side ikke har så meget tannin eller en tanninrig vin, der har fået lov at modne i tilpas mange år, så tanninen er blevet afrundet og blødgjort.

Vine fremstillet på Syrah og Barbera indeholder en del syre og ikke så meget tannin, så de egner sig godt til julemaden. Det drejer sig f.eks. om en god Côtes du Rhône vin (f.eks. fra Gigondas eller Chateauneuf de Pape) eller en Barbera vin fra Piemonte i Italien. En Shiraz vin fra Australien vil også være velegnet. Også alkoholrige vine som Amarone, Ripasso eller Zinfandel vil egne sig fint.

Af de mere modne vine vil en Bordeaux Cru Classé fra 1990 eller tidligere være et oplagt valg, men der er vi også oppe i en meget dyr vin. Alternativt er en moden Barbaresco eller Barolo også perfekt. Man skal dog være opmærksom på at vinen stadig skal have noget frugt for at kunne hamle op med maden.

Mange af disse generelle retningslinier har vinhandlerne også forsøgt at vælge vin efter. Halvdelen af vinene er således mere eller mindre fremstillet på Syrah/Shiraz. Enten fra oversøiske lande eller fra Sydfrankrig (Rhône og Languedoc). Mange af vinene er dog meget unge og flere har endnu lidt hårde tanniner, som vi ikke har brug for! Jeg har derfor snævret feltet ind til følgende, som jeg stærkt kan anbefale til julemaden, men flere andre er også gode – læs selv beskrivelserne. Der er 12 vine (9 indeholder Syrah) og de er i alle prislag:

NavnRegionÅrgangScorePris
Corbieres
– Chateau La Bastide
Frankrig20038749,75
Grenache-Syrah
– Labeye
Frankrig20048655,00
Stickleback
Red – Heartland
Australien20038659,95
v/12
Carmenere
– Ventisquero
Chile20038775,00
Malbec
Reserve – Norton
Argentina20038984,00
Petite
Sirah – Parducci
USA20028989,00
Carpe
Diem – Domaine Le Murmurium
Frankrig
Rhône
20039089,00
Malbec
– Catena
Argentina200290109,95
La
Feline – Domaine Borie de Maurel
Frankrig200290118,00
Director’s
Cut Shiraz – Heartland
Australien200391119,95
v/12
Cuvée
Syrah – Chateau des Estanilles
Frankrig200192164,00
Shiraz
Heysen – Rolf Binder
Australien200395289,75

Alle bedømte vine:

NavnRegionÅrgangScorePris
Syrah
Special Reserve – Emiliana
Chile20038679,75
v/12
Trigaio
– Feudi di San Gregorio
Italien20048581,00
Zinfandel
Ballistic – Tobin James
USA200388139,00
Malbec
Reserve – Del Fin Del Mundo
Chile20038469,95
v/12
Chateau
La Gasparde – Chateau La Gasparde
Frankrig
Bordeaux
20038469,74
Syrah
Merlot – Carmen
Chile20038464,00
Brolio
Chianti Classico – Barone Ricasoli
Italien
Toscana
200388109,00
Côtes
du Ventoux – Domaine Le Murmurium
Frankrig
Rhône
20028358,00
Gigondas
Romane Machotte – Pierre Amadieu
Frankrig
Rhône
20038989,75
Cornas
– Thiers
Frankrig
Rhône
199989157,00
Stickleback
Red – Heartland
Australien20038659,95
v/12
Chateau
Liversan Cru Bourgeois – Chateau Liversan
Frankrig
Bordeaux
20018564,75
Malbec
– Finca Sophenia
Argentina20038779,75
v/12
Merlot
Gran Reserva – Ventisquero
Chile20028897,00
Gigondas
– Chateau du Trignon
Frankrig
Rhône
200388110,00
Grenache-Syrah
– Labeye
Frankrig20048655,00
L’Orée
– Clos des Nines
Frankrig20038999,00
Corbieres
– Chateau La Bastide
Frankrig20038749,75
Petite
Sirah – Parducci
USA20028989,00
Ripasso
– San Michele
Italien200189117,00
Carmenere
– Ventisquero
Chile20038775,00
Alamos
Cuvée Philipson – Catena
Argentina20038569,95
v/12
Shiraz
– Deakin Estate
Australien20048464,00
Two
Vines Shiraz – Columbia Crest
USA20028888,00
Rasteau
Cuvée Prestige – Domaine des Coteaux des Travers
Frankrig
Rhône
200489105,00
Monastrell
Monastrell – Juan Gil
Spanien20048664,00
Primitivo
– Gran Mauro
Italien20038359,75
v/12
Faugeres
– Chateau Haut Fabrègues
Frankrig200187114,00
Nero
d’Avola, Cabernet Sauvignon – Reccolto
Italien20048669,75
v/12
Silvaner
Kabinett Trocken – Hans Wirsching
Tyskland20048589,00
Silvaner
Spätlese Trocken – Hans Wirsching
Tyskland200387139,00
Carpe
Diem – Domaine Le Murmurium
Frankrig
Rhône
20039089,00
Cuvée
Syrah – Chateau des Estanilles
Frankrig200192164,00
Cuvée
Frederic – Chateau Maurel Fonsalade
Frankrig20018672,25
La
Feline – Domaine Borie de Maurel
Frankrig200290118,00
Malbec
– Catena
Argentina200290109,95
Malbec
Reserve – Norton
Argentina20038984,00
Shiraz
Miamba – Grant Burge
Australien20038899,00
Director’s
Cut Shiraz – Heartland
Australien200391119,95
v/12
Shiraz
– Graceland
Sydafrika200390149,00
Shiraz
Heysen – Rolf Binder
Australien200395289,75

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*