24. november 2005

Så er turen kommet til årets store smagning af julevin – altså vinhandlernes bud på vinen, der skal nydes til den traditionelle danske julemiddag. I alt 42 flasker har været igennem testen – en havde prop, så det efterlader 41 vine med bedømmelser, som du kan se nedenfor.

Vinene er som altid smagt blindt og scoren er givet uden skelen til julemad eller andet. Så point og stjerner siger altså ikke noget om, hvor god vinen er til julemad.

Lidt om vin og julemad

Når det drejer sig om vin til julemaden er det ikke nemt. Dels er maden svær at hamle op med og dels er mange meget traditionsbundne. Og har man nu altid fået andesteg og en bestemt flaske rødvin, så er det svært at ændre.

De følgende retningslinier kan man således følge som inspiration, men man kan også blot gøre som man altid har gjort, hvis man nu synes at det smager godt. Mad og vin er et spørgsmål om personlig smag og det skal man huske…

Dansk julemad er traditionelt en meget fed spise. Det er ikke så meget kødet, der er fedt, men mere tilbehøret som brun sovs og brunede kartofler. Til fed mad har man derfor generelt brug for en vin, der kan give modspil og “friske” lidt op og som derfor generelt skal være fyldig, have godt med alkohol og gerne noget syre og sødme. For meget tannin (garvesyre) og tørhed skal man holde sig fra.

Mad til and, gås eller flæskesteg

Egentlig burde man vælge en god fyldig hvidvin fra f.eks. Alsace til den danske jul. F.eks. en Riesling Grand Cru eller en Pinot Blanc. Men det er jo nok de færreste, der vælger dette… Skal det være rødvin (og det skal det de fleste steder) så er det vigtigt, at vinen ikke har for meget tannin (garvesyre). Man kan derfor enten vælge vine med druetyper, der fra naturens side ikke har så meget tannin eller en tanninrig vin, der har fået lov at modne i tilpas mange år, så tanninen er blevet afrundet og blødgjort.

Vine fremstillet på Syrah og Barbera indeholder en del syre og ikke så meget tannin, så de egner sig godt til julemaden. Det drejer sig f.eks. om en god Côtes du Rhône vin (f.eks. fra Gigondas eller Chateauneuf de Pape) eller en Barbera vin fra Piemonte i Italien. En Shiraz vin fra Australien vil også være velegnet. Også alkoholrige vine som Amarone, Ripasso eller Zinfandel vil egne sig fint.

Af de mere modne vine vil en Bordeaux Cru Classé fra 1990 eller tidligere være et oplagt valg, men der er vi også oppe i en meget dyr vin. Alternativt er en moden Barbaresco eller Barolo også perfekt. Man skal dog være opmærksom på at vinen stadig skal have noget frugt for at kunne hamle op med maden.

Mange af disse generelle retningslinier har vinhandlerne også forsøgt at vælge vin efter. Halvdelen af vinene er således mere eller mindre fremstillet på Syrah/Shiraz. Enten fra oversøiske lande eller fra Sydfrankrig (Rhône og Languedoc). Mange af vinene er dog meget unge og flere har endnu lidt hårde tanniner, som vi ikke har brug for! Jeg har derfor snævret feltet ind til følgende, som jeg stærkt kan anbefale til julemaden, men flere andre er også gode – læs selv beskrivelserne. Der er 12 vine (9 indeholder Syrah) og de er i alle prislag:

Navn Region Årgang Score Pris
Corbieres
– Chateau La Bastide
Frankrig 2003 87 49,75
Grenache-Syrah
– Labeye
Frankrig 2004 86 55,00
Stickleback
Red – Heartland
Australien 2003 86 59,95
v/12
Carmenere
– Ventisquero
Chile 2003 87 75,00
Malbec
Reserve – Norton
Argentina 2003 89 84,00
Petite
Sirah – Parducci
USA 2002 89 89,00
Carpe
Diem – Domaine Le Murmurium
Frankrig
Rhône
2003 90 89,00
Malbec
– Catena
Argentina 2002 90 109,95
La
Feline – Domaine Borie de Maurel
Frankrig 2002 90 118,00
Director’s
Cut Shiraz – Heartland
Australien 2003 91 119,95
v/12
Cuvée
Syrah – Chateau des Estanilles
Frankrig 2001 92 164,00
Shiraz
Heysen – Rolf Binder
Australien 2003 95 289,75

Alle bedømte vine:

Navn Region Årgang Score Pris
Syrah
Special Reserve – Emiliana
Chile 2003 86 79,75
v/12
Trigaio
– Feudi di San Gregorio
Italien 2004 85 81,00
Zinfandel
Ballistic – Tobin James
USA 2003 88 139,00
Malbec
Reserve – Del Fin Del Mundo
Chile 2003 84 69,95
v/12
Chateau
La Gasparde – Chateau La Gasparde
Frankrig
Bordeaux
2003 84 69,74
Syrah
Merlot – Carmen
Chile 2003 84 64,00
Brolio
Chianti Classico – Barone Ricasoli
Italien
Toscana
2003 88 109,00
Côtes
du Ventoux – Domaine Le Murmurium
Frankrig
Rhône
2002 83 58,00
Gigondas
Romane Machotte – Pierre Amadieu
Frankrig
Rhône
2003 89 89,75
Cornas
– Thiers
Frankrig
Rhône
1999 89 157,00
Stickleback
Red – Heartland
Australien 2003 86 59,95
v/12
Chateau
Liversan Cru Bourgeois – Chateau Liversan
Frankrig
Bordeaux
2001 85 64,75
Malbec
– Finca Sophenia
Argentina 2003 87 79,75
v/12
Merlot
Gran Reserva – Ventisquero
Chile 2002 88 97,00
Gigondas
– Chateau du Trignon
Frankrig
Rhône
2003 88 110,00
Grenache-Syrah
– Labeye
Frankrig 2004 86 55,00
L’Orée
– Clos des Nines
Frankrig 2003 89 99,00
Corbieres
– Chateau La Bastide
Frankrig 2003 87 49,75
Petite
Sirah – Parducci
USA 2002 89 89,00
Ripasso
– San Michele
Italien 2001 89 117,00
Carmenere
– Ventisquero
Chile 2003 87 75,00
Alamos
Cuvée Philipson – Catena
Argentina 2003 85 69,95
v/12
Shiraz
– Deakin Estate
Australien 2004 84 64,00
Two
Vines Shiraz – Columbia Crest
USA 2002 88 88,00
Rasteau
Cuvée Prestige – Domaine des Coteaux des Travers
Frankrig
Rhône
2004 89 105,00
Monastrell
Monastrell – Juan Gil
Spanien 2004 86 64,00
Primitivo
– Gran Mauro
Italien 2003 83 59,75
v/12
Faugeres
– Chateau Haut Fabrègues
Frankrig 2001 87 114,00
Nero
d’Avola, Cabernet Sauvignon – Reccolto
Italien 2004 86 69,75
v/12
Silvaner
Kabinett Trocken – Hans Wirsching
Tyskland 2004 85 89,00
Silvaner
Spätlese Trocken – Hans Wirsching
Tyskland 2003 87 139,00
Carpe
Diem – Domaine Le Murmurium
Frankrig
Rhône
2003 90 89,00
Cuvée
Syrah – Chateau des Estanilles
Frankrig 2001 92 164,00
Cuvée
Frederic – Chateau Maurel Fonsalade
Frankrig 2001 86 72,25
La
Feline – Domaine Borie de Maurel
Frankrig 2002 90 118,00
Malbec
– Catena
Argentina 2002 90 109,95
Malbec
Reserve – Norton
Argentina 2003 89 84,00
Shiraz
Miamba – Grant Burge
Australien 2003 88 99,00
Director’s
Cut Shiraz – Heartland
Australien 2003 91 119,95
v/12
Shiraz
– Graceland
Sydafrika 2003 90 149,00
Shiraz
Heysen – Rolf Binder
Australien 2003 95 289,75

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine