mandag 20. november 2017
Forside >> VinTest >> 2007 >> Julevin

Julevin

Så er turen kommet til årets temasmagning af julevin – altså vinhandlernes bud på vinen, der skal nydes til den traditionelle danske julemiddag. Vinene er som altid smagt blindt og scoren er givet uden skelen til julemad eller andet. Så point og stjerner siger altså ikke noget om, hvor god vinen er til julemad. Der bør du i stedet læse vores konklusioner nedenfor.

Lidt om vin og julemad

Når det drejer sig om vin til julemaden er det ikke nemt. Dels er maden svær at hamle op med og dels er mange meget traditionsbundne. Og har man nu altid fået andesteg og en bestemt flaske rødvin, så er det svært at ændre.

De følgende retningslinier kan man således følge som inspiration, men man kan også blot gøre som man altid har gjort – hvis man nu synes, at det smager godt. Mad og vin er et spørgsmål om personlig smag og det skal man huske.

Dansk julemad er traditionelt en meget fed spise. Det er ikke så meget kødet, der er fedt, men mere tilbehøret som brun sovs og brunede kartofler. Til fed mad har man derfor generelt brug for en vin, der kan give modspil og “friske” lidt op og som derfor generelt skal være fyldig, have godt med alkohol og gerne noget syre og sødme. For meget tannin (garvesyre) og tørhed skal man holde sig fra. En ung klassisk Bordeaux (som mange vælger!) er derfor som hovedregel ikke sagen.

Vin til and, gås eller flæskesteg

Egentlig burde man vælge en god fyldig hvidvin fra f.eks. Alsace til den danske jul. F.eks. en Riesling Grand Cru eller en Pinot Blanc. Men det er jo nok de færreste, der vælger dette… Skal det være rødvin (og det skal det de fleste steder) så er det vigtigt, at vinen ikke har for meget tannin (garvesyre). Man kan derfor enten vælge vine med druetyper, der fra naturens side ikke har så meget tannin eller en tanninrig vin, der har fået lov at modne i tilpas mange år, så tanninen er blevet afrundet og blødgjort.

Vine fremstillet på Syrah og Barbera indeholder en del syre og ikke så meget tannin, så de egner sig godt til julemaden. Det drejer sig f.eks. om en god Côtes du Rhône vin (f.eks. fra Gigondas eller Chateauneuf de Pape) eller en Barbera vin fra Piemonte i Italien. En Shiraz fra Australien vil også være velegnet. Også alkoholrige vine som Amarone, Ripasso eller Zinfandel egner sig fint.

Af de mere modne vine vil en Bordeaux Cru Classé fra 1990 eller tidligere være et oplagt valg, men der er vi også oppe i en meget dyr vin. Alternativt er en moden Barbaresco eller Barolo også perfekt. Man skal dog være opmærksom på, at vinen stadig skal have noget frugt for at kunne hamle op med maden.

Mange af disse generelle retningslinier har vinhandlerne også forsøgt at vælge vin efter. Over halvdelen af vinene er således mere eller mindre fremstillet på Syrah/Shiraz. Enten fra oversøiske lande eller fra Sydfrankrig (Rhône og Languedoc). Nogle af vinene har dog endnu lidt hårde tanniner, som vi ikke har brug for!

Den ultimativt bedste vin i dagens test til julemiddagen er australske Torbreck Woodcutter’s Shiraz 2006. Det er en mellemfyldig til fyldig vin med flot frugt og en intens smag, der har store bløde tanniner og et let krydret udtryk. Det er frugten og intensiteten, der bestemmer her, men i en stil, hvor balancen er i top og hvor vinen ikke bliver for voldsom. Den slutter langt, frugtig og med en yderst lækker sødme til sidst. Super Shiraz! Den perfekte julevin! Den scorer 91/100 pts. og prisen er kr. 149,75 hos H.J. Hansen Vin og Magasin.

Skal det være mere traditionelt blander Côtes du Rhône-vinen Domaine de Mourchon Seguret 2005 sig på banen. Den er mellemfyldig til fyldig med lækker frugt og en ret intens smag, der er fyldt med gode tanniner og en krydret smag. Vinen har pondus men er flot balanceret. Vil givet udvikle sig yderligere. Giv den en omhældning, så er den også god til julemaden. Den scorer 89/100 pts. og er et superkøb til kr. 94,95 hos Erik Sørensen Vin.

NavnRegionÅrgangScorePris
Côtes
du Rhône Villages Bois des Moines – Chateau Gigognan
Frankrig
Rhône
200389135,00
Seguret
Tradition – Domaine de Mourchon
Frankrig
Rhône
20058994,95
Ripasso
– Montezovo
Italien20048679,95
Malbec
Reserva – Bodega Norton
Argentina20048779,00
Winery
Selection – Huarpe
Argentina200488160,00
Cabernet
Sauvignon – Famiglia Bianchi
Argentina20058879,95
Nativa
Cabernet Sauvignon – Carmen
Chile20058999,00
Third
Generation Shiraz – Nugan
Australien20068447,50
v/2
Alpha
Syrah – Montes
Chile20058669,75
Shiraz
– Indalo
Sydafrika20068675,00
v/2
Minervois
La Laviniere – Prima Palatum
Frankrig200288225,00
Woodcutter’s
Shiraz – Torbreck
Australien200691149,75
Crozes-Hermitage
– Domaine des Hauts Chassis
Frankrig
Rhône
200690165,00

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*