Den årlige en primeur smagning i Bordeaux er overstået og de fleste er enige om, at årgang 2009 er helt speciel. Men hvor der som regel er enighed om, at enkelte områder, druer eller kommuner har klaret sig bedre end andre, er der i år ingen bred enighed – bortset fra at der er nogle fantastiske vine i blandt.
“Det er den mest spændende årgang jeg har smagt i de 15 år, jeg har smagt en primeur”, siger James Lawther MW. “Men det er umuligt at generalisere om bestemte kommuner og appellationer.”
Mange var skeptiske over det høje alkoholindhold, som er højere end nogensinde, men det er syreniveauet så også, bortset fra en håndfuld vine. Som eksempel nævner Decanter.com Cos d’Estournel med et alkoholindhold på 14,5%. “Den er udrikkelig”, sagde den engelske vinkøbmand Charles Taylor, og Sotheby’s ‘Serena Sutcliffe kaldte den en “katastrofe”. Men Hew Blair fra vinhandlen J & B. sagde den har “allerede legendariske proportioner”.
Simon Staples fra Berry Bros advarede mod at sammenligne 2009 med den meget roste årgang 2005. “Er det bedre end 2005 over hele linjen? Nej”, sagde han. “Mange af de Merlot-dominerede vine på højre bred, hvor druerne har hængt på vinstokkene en lille smule for lang tid, er ude af balance med meget barske, høje alkoholniveauer.”