mandag 20. november 2017
Forside >> Artikler >> Grønt design i Californiens vinhuse

Grønt design i Californiens vinhuse

De californiske vinhuse er ikke kun opsat på at lave gode vine, men også at gøre det på en miljømæssig, ansvarlige måde. Mindre affald, dyrkning af markerne uden brug af syntetiske pesticider eller kemisk gødning, mindre vandforbrug, brug af biobrændsel for traktorer samt sol- og vindenergi er blevet næsten lige så vigtigt som selve vinen.
Denne nye, grønne bevidsthed er meget tydelig i nyere vinhusbygninger. Vinsmagere kalder antydningen af gul farve i hvidvinen for “strå-farvet”, men i adskillige californiske vinhuse bruger man ordet i en mere konkret forstand, idet man bruger halmballer til at skabe miljørigtige og effektive vinerier. Hos for eksempel Ridge Vineyards Lytton Springs, der ligger i Sonoma County, er fadlagringsrummet lavet med 8 meter høje halmballevægge, som giver en strålende isolation.

Hos Dominus Winery i Napa, er væggene lavet af stålrammer med sort basalt – uden mørtel. Kølige vinde trænger ind – det gør varmen ikke. Den prisvindende arkitekt, William Turnbull, har designet Long Meadow Ranch vinhuset, der har skabt deres bygninger ud fra en miljørigtig filosofi. Jorden fra udgravningen af kældrene er blevet brugt til at skabe en af de største bygninger af presset jord i Nordamerika. Termisk er den yderst effektiv og behøver ingen mekanisk nedkøling eller opvarmning for at opfylde behovet. Selv træbjælkerne i tagkonstruktionen er genbrug fra en ældre bygning. Vineriets unikke design har vundet den prestigefyldte internationale pris for “Commercial Interior Design” fra American Institute of Architects (AIA).

Sol, vind og geotermisk energi bliver brugt af mange af de californiske vinhuse. To timer nord for San Francisco i Mendocino, har Fetzer Winery konstrueret et solfanger-system oven på taget af deres aftapningsbygning, der er i stand til at generere 1,1 millioner kilowatt timer af ren elektricitet om året, nok til at undgå 855 meterton CO2 udslip. Constellation, det største amerikanske vinfirma, går endnu længere med installationen af det største vinhus-solenergisystem i verden på deres ISO 9001-certificerede Gonzales Winery, der ligger i Monterey County. Megawatt solenergianlægget vil dække 17.000 m2 på taget af vinhusets varelagerbygning. Øjeblikkelige miljøfordele af dette projekt inkluderer en reduktion af drivhusgasudslippet (GHG) og en årlig nedsættelse af CO2-udslippet, der svarer til at plante 1.000 hektar skov eller fjerne 2.000 biler fra vejene.

Frog’s Leap har for nyligt udbygget deres eksisterende solenergianlæg med geotermisk energi. Der bruges et underjordisk, lukket system af 20 brønde, alle næsten 100 meter dybe med en konstant temperatur på 14-15 grader Celsius. Om vinteren absorberer det cirkulerende vand i undergrundssystemet varmen fra jorden, som bringes til den geotermiske enhed og komprimeres til højere temperaturer for at skaffe varme til bygningen. Det nyeste vinhus-projekt, der viser, at design og miljørigtighed kan gå hånd i hånd, er det ny Hall Winery i Napa, der forventes indviet i 2010. Vinhuset er designet af den verdensberømte arkitekt Frank Gehry, der nok er mest kendt for Guggenheim Museet i Bilbao. Projektet omfatter 12.000 m2 og vil inkludere et moderne vineri og restaureringen af det originale vinhus bygget af sten i 1885. Der vil blive installeret 4.000 m2 solpaneler.

“Med en kunstnerisk kombination af historisk og nyt, det naturlige og det menneskeskabte”, sagde Frank Gehry, “er det vores intention, at det nye Hall Winery bliver en oplevelse, der står i harmoni til Napa Valleys skønhed. Vi har muligheden for at gøre en forskel, for at skabe noget, der vil bestå fremtidens test”. Ligesom den gode californiske vin!

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*