tirsdag 17. juli 2018
Forside >> Blog >> Græsk vin på besøg

Græsk vin på besøg

Siger Assyrtiko, Moschofilero, Aghiorgitiko eller Xinomavro dig noget? Hvis ikke skal du ikke fortvivle – indtil forleden anede jeg heller, hvad der gemte sig bag disse svært udtalte navne. Men det er druetyper, græske af slagsen og det er nogle af de navne grækerne gerne vil have, vi skal stifte et nærmere bekendtskab med. Derfor var alle sejl sat til, da græsk vin præsenterede sig selv på Langelinie Pavillonen med den græske ambassadør i spidsen.

I de flestes øjne er græsk vin forbundet med Retsina, det er synd og det er præcis det image, grækerne gerne vil have ændret. For der laves i dag fremragende vin i Grækenland. En lang række af nye, unge vinproducenter har indført moderne teknologi og know-how i produktionen og det har løftet kvalitetsniveauet gevaldigt de sidste par år. Hvilket da også kunne smages rundt ved de 29 udstillerborde. Der var mange glimrende vine, både på de førnævnte græske druetyper og så på de mere internationale som Syrah, Merlot og Cabernet.

Vinene var relativt moderne – altså med megen moden frugt og en stor anvendelse af nye egefade. Det var ikke alle vine, der var lige græske i det – de kunne være kommet fra andre moderne vinproducenter over hele kloden.

Der er ikke mange danske importører, der endnu har kastet sig over græsk vin. Den største er Dionysos Wine, der udelukkende importerer græsk vin og gør et kæmpe arbejde for at promovere vinene i Danmark. 8 af de 29 udstillere er således repræsenteret af Dionysos i Danmark.

Men det må være et arbejde op ad bakke – i hvert fald hvis græsk vin skal have et gennembrud hos den almindelige forbruger og ikke kun være et sjovt kuriosum hos vinnørder (se min tidligere artikel – Har græsk vin en chance).

Jeg ser umiddelbart 3 hovedproblemer for græsk vin i Danmark:

1. De nye græske vine er meget moderne og internationale i stilen, så selvom nogle er fremstillet på lokale druer er stilen meget mainstream omend kvaliteten bestemt er orden. Men de adskiller sig ikke positivt fra andre tilsvarende vine.

2. Prisniveauet på de gode kvaliteter er også højt. Og når man skal vælge vin til over 100 kr. flasken, så tror jeg altså ikke, at man som det første eller andet valg tager en græsk vin ned af hylden, når nu ikke kvaliteten er bedre. Så vælger man mere sikkert…

3. Selvom grækerne slår hårdt på de lokale druer, så vil det markedsføringsmæssigt ikke være nemt at få forbrugerne til at lære disse navne. Kan du huske druenavnene jeg nævnte i starten? Nej, vel.

Så hvor hårdt det end kan lyde, så tror jeg personligt ikke græsk vin står foran det store gennembrud i Danmark. Det forbliver en lille nichespiller for feinschmeckere.

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

En kommentar

  1. Vi kan glæde dig med, at vi kendte navnene på druerne, du nævnte. Vi har netop startet en lille gårdbutik i hjertet af Sønderjylland, hvor vi handler med græske specialiteter og bl.a. græske vine. Vi synes, der er mange rigtig gode af slagsen. Især serveret til de gode, græske retter. Tjek evt. vores hjemmeside, og se hvad vi har på lager.
    Med venlig hilsen
    Pia og Hans Henrik Mortensen, Vinmekka.dk

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*