mandag 20. november 2017
Forside >> Artikler >> Gaja – Kongen af Piemonte

Gaja – Kongen af Piemonte

Når man besøger vinproducenter i Piemonte er der ingen tvivl om, hvem de enkelte producenter har mest respekt for. Svaret er Gaja, som synes en klasse over alle andre, vel det nærmeste man kommer en aristokratisk familie på disse kanter. Jeg havde da også set frem til mit besøg hos “kongen af Piemonte”, som den danske importør havde været så venlig at sætte i stand, og nu stod jeg her ved den nærmest anonyme port til Gajas hovedkvarter i Barbaresco by.

Gaja familien slog sig ned i Piemonte i midten af det 17. århundrede. Familien drev en kro, der især servicerede passagerer, der ventede på båden, der kunne bringe dem over den nærliggende Tanaro-flod. Der blev serveret vin og snart fandt familien ud af, at det var hensigtsmæssigt selv at producere vinen. I 1859 stiftede Giovanni Gaja således vinfirmaet i Barbaresco.

Giovannis søn Angelo (bedstefader til den nuværende Angelo Gaja) havde store ambitioner og han blev støttet af sin hustru Clotilde Rey og sammen satte de fra starten af fokus på høj kvalitet. Angelo og Clotilde’s søn, Giovanni fortsatte ekspansionen og opbyggede et navn for kvalitetsvin i hele Italien, ligesom han købte vinmarkerne Sori Tildin, Costa Russi, Sori San Lorenzo og Darmagi, der den dag i dag er navnene bag nogle af Gaja’s kendte enkeltmarksvine.

I 1961 trådte den nuværende Angelo Gaja ind i firmaet, hvorefter tingene begyndte at gå stærkt. Angelo Gaja havde udsynet rettet mod udlandet, som han både lod sig inspirere af, men også introducerede sine vine til. Og fortsat med et stækt fokus på kvalitet og med opbygningen af et stærkt “brand”. Det var også Angelo, der startede Gaja Distribuzione, der importerer og distribuerer andre vine samt Riedel vinglas til det italienske marked.

Yderligere vinmarker i Barolo er blevet tilføjet, så man nu ejer 100 ha vinmarker i Piemonte og desuden ejendomme i Montalcino og Bolgheri i Toscana.

Angelo Gaja er altid gået sine egne veje og i 1996 chokerede han en hel vinverden – i hvert fald i Piemonte – ved at deklassificere en række enkeltmarksvine fra Barolo DOCG og Barberesco DOCG til den mere ydmyg klassifikation Langhe Nebbiolo DOC. Ud over at være fantastiske indeholder disse enkeltmarksvine også mellem 5%-8% Barbera, så klassifikationen er sådan set god nok. Man kan vel sige, at Gaja har vokset sig større end Barolo og Barbaresco.

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*